Det är ett himla tjat om nätverkande

Vi har hört det i flera år vikten av nätverkande men vad betyder det egentligen?

Vilka ungdomar har jobb?
Det är de ungdomar som själva har ett nätverk eller har föräldrar som har ett nätverk. Ja, lite driv och servicekänsla måste man förstås ha men nätverket fungerar som en dörröppnare när det är ont om jobb.

Vilka invandrargrupper får fortast jobb när de kommer till Sverige?
Jo, exempelvis jugoslaver. De har funnits i Sverige under ganska lång tid och är nu etablerade på arbetsmarknaden. När deras landsmän kommer till Sverige kan de hjälpa dem att hitta ett jobb. Statistiken säger att jugoslaver har jobb inom två år medan det för andra invandrargrupper kan ta upp till 7-8 år innan de kommer in på arbetsmarknaden. Nätverket gör skillnaden.

Vilka når topppositioner i samhället?
Ja, man kan ju önska att det bara var de som jobbade hårdast och var duktigast men riktigt så enkelt är det ju inte. Makt, pengar och……nätverk går i arv.

Vilka är mest framgångsrika på jobbet?
Jo, det är de som känner många. De som pratar runt, skrattar och bygger ett nätverk. När de sedan har en arbetsuppgift som ska lösas så kan de bara ringa några samtal så har de både svar på frågor och stöd vid eventuellt beslutsfattande. Det är också därför traineer är så framgångsrika. De får ett stort nätverk under sin trainee-tid.

 

Om Siri Wikander

I work with People and Culture in my own firm.
Detta inlägg publicerades i Samarbete i grupp och märktes , . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar