Är mätbara mål viktiga för motivationen?

Jag tycker att vikten av mätbara mål som motivator för tjänstemän är överdriven. Nyckelordet här är ”motivator”. Jag tror att många tjänstemän drivs av kreativitet och vill skapa sina egna morötter snarare än få mätbara mål kommunicerade uppifrån.

Istället för mätbara nyckeltal kan ledningen kommunicera övergripande och långsiktiga strategier av typen ”förenkla”, ”ökad lönsamhet”, ”minskad byråkrati” eller ”ökad integration”. Därefter kan medarbetarna själva fylla på med projekt och aktiviteter för att uppnå de övergripande strategiska målen och sedan själva ta fram nyckeltalen för att visa vad som återstår att göra.

Om Siri Wikander

I work with People and Culture at a large retail company. I blog at affarsdrivenhr.se and tweet from twitter.com/siriwikander.
Det här inlägget postades i HR Nyckeltal, Ledarskap och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Är mätbara mål viktiga för motivationen?

  1. Jag tror på en kombination. Dels en övergripande och långsiktig vision, typ en bank med visionen ”Ett samhälle där banktjänster är lika enkla som 1+1”. Dels mätbara mål som pekar mot denna vision (men som gärna lämnar mycket utrymme för egna projekt och aktiviteter), typ ”Minska antalet steg för kunden att genomföra en transaktion”. Eller?

    • Siri Wikander skriver:

      Vi är på samma linje. Nyckelordet är ”mycket utrymme” för att skapa egna projekt. En sådan möjlighet att påverka kan till exempel finnas när man tar fram affärsplanen för nästkommande år. Medarbetarna kan tillsammans med chefen utifrån de övergripande visionerna spåna fram både projekt och mätbara mål för att kunna följa utvecklingen under året. Det skapar både engagemang och mål som är rimliga.

  2. Ping: VD-kommentarer – 17 July 2011 | VD-BLOGG

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s