Vissa ”peakar” tidigt andra sent

De som ”peakar” tidigt

Alla känner nog till någon som redan när de var barn visste vad de ville bli och sedan betade av grundskola, gymnasie, universitet, utlandsstudier, traineeprogram och sedan fick drömjobbet när de var 25 år.

De som ”peakar” lite senare

Jag tror ännu fler känner till någon som var skoltrött, hoppade av gymnasiet, tog ett jobb utan utbildningskrav och blev kvar.

Traineeprogram riktar sig till de som ”peakar” tidigt

De flesta traineeprogram på företag riktar sig till den första gruppen ”de som peakar tidigt”. Färre riktar in sig på den andra gruppen ”de som peakar lite senare”. Det är ett misstag. I den andra gruppen finns kunskap från hur arbetet går till i praktiken. Där finns problemlösarna och innovatörerna som vill få vara med att påverka.

Platsannonsering profilerar sig mot externa sökande

De flesta platsannonserna riktar sig också till den första gruppen. Man sätter per automatik ut kravet på akademisk utbildning och glömmer bort hur profilen ser ut för de som jobbar internt. De flesta som saknar akademisk utbildning tror att den är ett absolut krav och skäms kanske också. De kommer inte att söka jobb där det är krav på akademisk utbildning. Ännu mindre internt.

Företag som gör rätt

De företag som lyckas fånga upp de som ”peakar” lite senare i livet har mycket att vinna. Det är billigare att rekrytera internt än externt. Introduktionstiden blir kortare. Graden lyckade rekryteringar ökar. Möjlighet till samarbete över avdelningsgränser ökar. Man tar till vara gedigen erfarenhet och man blir en attraktiv arbetsgivare när det blir känt att det finns stora möjligheter gå vidare internt. De medarbetare som fått chansen ”mot alla odds” blir lojala och stolta medarbetare som talar väl om företaget.

Vad väntar ni på?

Om Siri Wikander

I work with People and Culture at a large retail company. I blog at affarsdrivenhr.se and tweet from twitter.com/siriwikander.
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Vissa ”peakar” tidigt andra sent

 1. Intressant post. Jag har inte tänkt på det där med olika ”peak-tider”. Finns det undersökningar om för- och nackdelar med intern rekrytering jämfört med extern rekrytering?

  • Siri Wikander skriver:

   Tack! Ja, det finns forskning. Jag har tänkt skriva en separat post om det. Kommer inom kort.

   Generellt kan man säga att forskning visar att intern rekrytering är billigare och stärker medarbetarnas lojalitet och arbetsgivarevarumärket. Sedan varierar behovet av att rekrytera internt/externt beroende på vilken typ av kompetens man behöver, hur stor personalomsättning man har och hur stort företag man är. Men som sagt. Jag återkommer

  • Siri Wikander skriver:

   Jag letar efter forskning om intern rörlighet och hittar inget som är riktigt bra eller tydligt. Det är därför jag inte bloggar som utlovat. Jag kommer fortsätta leta och återkomma i ämnet. /Siri

 2. Ping: VD-kommentarer – 30 August 2011 | VD-BLOGG

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s