Vikten av att välja andra lösningar än förbud

Södermalmsnytt berättar att antalet lovansökningar på landets skolor ökar. Föräldrarna vill resa när det är billigt att resa och det är inte på loven. De flesta rektorer (Mariaskolan, Södermalmsskolan, Eriksdalsskolan) väljer att utfärda tydliga riktlinjer där de inte tillåter mer än 5 dagars ledighet/år. En enda rektor (Katarina Norra skola) väljer att bemöta de ökande ledighetsansökningarna med att erbjuda en webbplats där elever och föräldrar kan se vad de behöver göra för att hålla jämn takt med skolans undervisning medan de är borta.

Samma problem. Två olika lösningar.

Det här visar hur lätt det är att spontant tänka förbud när det dyker upp något nytt. Det krävs nytänkande och mod att våga välja en helt annan lösning. I detta fall en lösning som kräver att man ändrar sitt arbetssätt internt för att möta ”kundernas” behov. Jag är helt övertygad om att varje förbud minskar kreativiteten och förändringsviljan internt. I en värld i förändring är det därför viktigt att ha som målsättning att hitta lösningar istället för att utfärda förbud.

PS. Detta exempel tangerar vådan med arbetsgivarens krav på att förbjuda medarbetare att blogga om sitt arbete efter domen mot Den bloggande polismannen. Mer kreativt och modernt är att bemöta varje kritiskt blogginlägg med frågan. ”Vad är detta ett symtom på?”. ”Är det en enskild persons åsikt eller finns det något i vår företagskultur som vi behöver jobba med?”. DS.

Om Siri Wikander

I work with People and Culture at a large retail company. I blog at affarsdrivenhr.se and tweet from twitter.com/siriwikander.
Det här inlägget postades i Företagskultur och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Vikten av att välja andra lösningar än förbud

  1. mx skriver:

    Klokt som alltid.

  2. Ping: Inlägg som berör – 11 september 2011 « Nattens bibliotek

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s