”Hur mycket vill du ha i lön?”

”Hur mycket vill du ha i lön?” är en vanlig fråga i slutet på en anställnings-intervju. Det kan, särskilt i Sverige där vi inte sätter ut lönen i platsannonsen, vara en jobbig fråga att svara på. Man vill inte be om för mycket betalt och riskera att förlora chansen till jobbet. Man vill inte heller be om för lite och jobba som underbetald.

Men egentligen är det inte så besvärligt. Det arbetsgivaren undrar är om det finns möjlighet att komma överens. ”Hur mycket vill du ha i lön?” betyder egentligen ”Kan vi komma överens i fråga om din lön?”. Det är den andra frågan man ska svara på som arbetssökande. Om man har kollat upp löneläget för tjänsten innan intervjun så föreslår jag att man svarar med ett lönespann där man kan tänka sig den lägsta lönen men förhoppningsvis hamnar något högre. Man kan också direkt kolla hur arbetsgivaren reagerar på löneföreslaget och justera något efter den upplevda reaktionen. Om man inte har kollat upp löneläget kan man be att få återkomma inom någon dag med ett löneförslag.

Om Siri Wikander

I work with People and Culture at a large retail company. I blog at affarsdrivenhr.se and tweet from twitter.com/siriwikander.
Det här inlägget postades i Rekrytering och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s