Löneskillnader mellan män och kvinnor är omodernt

Länsstyrelsen i Stockholm kom i veckan med ny inkomststatistik nedbruten på män/kvinnor.  Det är förvånande att män fortfarande tjänar så mycket mer än kvinnorna. Eller nej, det som är förvånande är att utjämningen går så långsamt och att i över hälften av kommunerna ökar till och med klyftorna. Jag är övertygad om att det är en tidsfråga innan löneskillnaderna jämnar ut sig och att vi i framtiden kommer förvånas över den här statistiken på samma sätt som vi idag förundras över att kvinnor en gång inte hade rösträtt.

Löneskillnaderna är som störst i välbärgade kommuner där männens årsmedelinkomst ligger runt 600 000 kronor och många kvinnor väljer bort sina yrkeskarriärer. Sundbyberg ligger bäst till i statistiken med sina 82,5%. Solna ligger som god tvåa. Ansvarig för studien Gunilla Sterner säger att det beror på att det bor så många unga människor där. Det kan man tolka positivt som ett trendbrott. Eller negativt som att kvinnorna inte hunnit bilda familj ännu. Jag tror tyvärr på det senare scenariot och det stärker mig än mer i övertygelsen att föräldraförsäkringen ska vara individualiserad.

Om Siri Wikander

I work with People and Culture at a large retail company. I blog at affarsdrivenhr.se and tweet from twitter.com/siriwikander.
Det här inlägget postades i Lön & Belöning, Mångfald och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s