Det är väl HR som håller reda på medarbetarnas födelsedagar?

Det går nog inte en dag utan att jag möter de mest fantastiska missförstånd om vad HR-avdelningen jobbar med. En del påstående gör mig arg. Som att HR håller reda på medarbetarnas födelsedagar. Andra påståenden gör mig bedrövad som att HR bara behövs när det är dags för uppsägningar. För att bena ut de vanligaste missuppfattningarna:

HR håller reda på när medarbetarna fyller år

– Nej, det är chefens ansvar.

HR kallas bara in när det är dags att säga upp folk

– Nej, HR är rådgivande i över 30 HR-processer från rekrytering, arbetsmiljö till pension och avslut av anställning.

HR har personalansvar för samtliga medarbetare

– Nej, det har chefen.

Det är HRs ansvar att se till att medarbetarna tömmer diskmaskinen

– Det är chefens ansvar. HR kan tipsa om hur man bygger upp en företagskultur där medarbetare känner stolthet över sin arbetsplats och tar ansvar.

Om en medarbetare luktar svett på jobbet så ber man HR-avdelningen prata med vederbörande. Kanske utfärda en erinran också.

– Nej, det är chefens ansvar. HR kan vara ett bollplank för hur man kan lägga upp ett sådant samtal. (Erinran utfärdas inte för svett och aldrig utan att man försökt prata om saken först).

HR har ingen inverkan på vinsten

– Studier visar att det finns en stark koppling mellan Nöjda medarbetare och Nöjda kunder. Nöjd medarbetare blir man när man får sin lön, har en bra chef, tydliga arbetsuppgifter, en bra arbetsmiljö, arbetar i blandade grupper med hög förmåga att dela med sig av sina kunskaper, kan kompetensutveckla sig och göra intern karriär.

HR jobbar väl bara med personaladministration.

– HR arbetar både med personaladministration som löner, lönebildning, anställningsavtal, pension men också med strategiska frågor som företagskultur, ledarförsörjning och kompetensutveckling. Först måste en HR-avdelning se till så att alla medarbetare får sin lön därefter säkrar man upp de HR-processer som på bästa sätt stödjer affären.

Det behövs väl inget IT-stöd på HR!

– HR ansvarar för en rad system där HR Systemet och Lönesystemet räknas som de mest affärskritiska. Får medarbetarna ingen lön så blir det fort tomt på arbetsplatsen. Andra system som HR ansvarar för är tidsrapporteringssystem (tex IFS), schemaläggningssystem (t ex Til-tid), rekryteringssystem (t ex Talentlink), resebokningssystem (t ex Arktis), ledarförsörjningssystem (t ex Accelerate), Learning Management system (t ex E-gate), E-learning, arkivsystem för personalakter (t ex recall), rapportsystem för statistikanalys (t ex Faktawebb), databaser för HR-processer och HR-blanketter (t ex Wise Chefsportal).

Om Siri Wikander

I work with People and Culture at a large retail company. I blog at affarsdrivenhr.se and tweet from twitter.com/siriwikander.
Det här inlägget postades i För oss som arbetar med HR och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Det är väl HR som håller reda på medarbetarnas födelsedagar?

 1. Annika skriver:

  Härligt att höra att någon äntligen börjar ta upp diskussionen om hur HR verkligen stödjer affären genom att ha tydliga rutiner, processer och riktlinjer, för chefen men det blir ju också för medarbetaren. Vi medarbetare har ju ett stort ansvar att producera enligt de planer som finns för att vårt företag ska nå affärsmålen. Även om det är vårt ansvar så behöver vi tydlig rutiner. Här är ju kommunikationen mellan chef och medarbetare viktig. För att chefen ska kunna vara tydlig behöver han bra verktyg till alla de uppgifter han har att lösa.
  Bra och viktig debatt.

 2. Ping: Det kom ett brev från några studenter… | Affärsdriven HR

 3. Ping: Det kom ett brev från några studenter… | HRstream.se

 4. Ping: Vilka titlar inom HR hänger ihop med vilka arbetsuppgifter? | Affärsdriven HR

 5. Ping: Vilka titlar inom HR hänger ihop med vilka arbetsuppgifter? | HRstream.se

 6. Ping: Det här är mina läsare intresserade av | Affärsdriven HR

 7. Ping: HR chef – eller personalchef? | Maria Gunnarsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s