Juholt och den avgörande rutan på hyresersättningsblanketten

Juholt-affären visar hur viktigt det är med tydliga, kommunicerade regler och uppdaterade HR och Ekonomiblanketter. Man skulle kunna hårdra det lite och säga att en liten kryss-ruta på en blankett kan avgöra om man måste avgå som partiledare eller inte. (Kanske också om man måste avgå som HR-chef/Ekonomichef).

Enligt Riksdagens regler har riksdagsmän/kvinnor rätt till personlig hyresersättning för en lägenhet som krävs för att klara riksdagsuppdraget. Eftersom Juholt delar lägenhet med sin sambo i Stockholm ska han enligt reglerna få ersättning för halva hyran. Men Juholt har alltså kvitterat ut ersättning för hela hyran, vilket kan komma att kosta skattebetalarna 160 000 kronor. Juholt är inte ersättningsskyldig vilket jag tolkar som att reglerna och blanketterna var otydligt utformade eller ej kommunicerade.

Under några heta nyhetstimmar den 10 oktober stod frågan hur blanketten för hyresersättningen var utformad helt i centrum. Fanns det en fråga huruvida boendet delades med någon annan eller inte? Hade Juholt fuskat med flit, eller inte? Första trodde journalisterna det och nyheten spreds i flera tidningar den 10 oktober för att sedan dementeras dagen därpå (se DN ledaren 11/10).

Ovanstående exempel visar på vikten av att ha kommunicerade HR och Ekonomi-processer/regler/rutiner tillsammans aktuella blanketter. Helst ska dessa finnas tillgängliga elektroniskt på intranätet. Det svåra är dock inte att tillgängliggöra informationen, utan att skapa regelbunden uppdatering och ständig kvalitetskontroll. Det skapar man genom en tydlig ägarskap för varje process, dokumentägare och datum för senast uppdatering angivna på varje blankett samt en tydlig uppdateringsprocess.

Skulle Juholt kunna få ut dubbel ersättning där du jobbar? Har ni uppdaterade HR-processer och blankettarkiv ? I pärm eller elektroniskt? Berätta gärna!

Om Siri Wikander

I work with People and Culture at a large retail company. I blog at affarsdrivenhr.se and tweet from twitter.com/siriwikander.
Det här inlägget postades i HR dokumentation/blanketter och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s