Det finns en övertro till skriftlig information som beteendeförändrare

Det finns en övertro till personalhandböcker, processbeskrivningar, dokument och checklistor. Det är bra, till och med viktigt, att det finns skriftlig information men i sig innebär de ingen beteendeförändring. Kraften att fortsätta göra som man alltid gjort är oändligt mycket starkare än några skriftliga instruktioner.

Vill man få tillstånd en beteendeförändring så måste man jobba med möten och med positiv förstärkning av önskat beteende under lång tid. Det finns flera olika tekniker.

Mellan chef och medarbetare kan det vara en så enkel sak som att berömma det önskade och ignorera det oönskade beteendet.

Har man möjlighet att arbeta med beteendeförändringar i grupp så kan man låta deltagarna lista sina invändningar till förändringen på whiteboarden och sedan prata igenom varje invändning och tillsammans bestämma hur man ska hantera dem. Man kan också använda något som heter Kraftfältsanalys. Där listar man det som förstärker det önskade målet och vad som motverkar det. Sedan vittnar var och en vad de kan göra för att för att försvaga motkrafterna.

Tanken med bägge dessa övningar är att hantera det faktum att ju mer man trycker på för en förändring ju mer motstånd föds. Om man istället riktar in sig på motkrafterna och hur man ska hantera dem så börjar det snart hända saker.

 

Om Siri Wikander

I work with People and Culture at a large retail company. I blog at affarsdrivenhr.se and tweet from twitter.com/siriwikander.
Det här inlägget postades i Förändringsarbete, Kommunikation och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s