”-Men hon har ju sånt kontrollbehov inte konstigt att hon blir utbränd”

Den här typen av svepande kommentarer om personer som drabbats av utmattningssyndrom gör mig upprörd. Det visar på brist på respekt och djup okunskap. Är det en arbetsgivare som uttalar sig så kan det också betyda att man inte vill reflektera över arbetsplatsens ansvar och medverkan i insjuknandet.

Utmattningssyndrom är en reaktion på långvarig stress såväl inom privatliv som arbetsliv utan möjlighet till återhämtning. Den individuella stresskänsligheten spelar in. Det innebär att det är flera faktorer som samverkar när någon insjuknar i utmattningssyndrom:

Arbetsliv

Faktorer på arbetsplatsen som ökar risken för att medarbetarna utvecklar utmattningssyndrom är otydlig organisation, otydlig avgränsning av arbetsuppgifter, brist på resurser i form av tid, pengar och personal, liten kontroll över arbetet, frånvarande chefer, brist på feedback, täta och kravfyllda relationer med andra personer.

Privatliv

Glest socialt liv eller brist på nära relationer är en riskfaktor. Brott i nära relation som att förlora en nära anhörig, skilja sig ökar risken för utmattningssyndrom. Att leva nära någon med missbruksproblem eller ha begränsade ekonomiska resurser likaså.

Stresskänslighet

Olika människor är olika känsliga för stress. Svårigheter att navigera i egna krav och känslor i förhållande till omgivningen krav ökar känsligheten. En känsla av att ha blivit orättvist behandling (någon form av kränkning) likaså. Oro inför morgondagen som medför sömnbrist är den enskilt största riskfaktorn för insjuknande.

Om Siri Wikander

I work with People and Culture at a large retail company. I blog at affarsdrivenhr.se and tweet from twitter.com/siriwikander.
Det här inlägget postades i Arbetsmiljö & Hälsa, Rehabilitering och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till ”-Men hon har ju sånt kontrollbehov inte konstigt att hon blir utbränd”

  1. Ping: Att börja jobba efter en utmattningsdepression « Nattens bibliotek

  2. Ping: Hur är man sjuk när man är utmattad? « Nattens bibliotek

  3. Ping: Kritik mot Arbetsmiljöverkets undersökning av kvinnors arbetssituation | Affärsdriven HR

  4. Ping: Kritik mot Arbetsmiljöverkets undersökning av kvinnors arbetssituation | HRstream.se

  5. Ping: Det här är mina läsare intresserade av | Affärsdriven HR

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s