Är du för eller emot kvotering?

– Är du för eller emot kvotering?

Den frågan fick jag igår och svarade utan att tveka.

– Jag är emot kvotering inom arbetslivet.

För några år sedan hade jag sagt att jag var för, men efter att ha pratat med och läst om ett otal kvinnor som ångrat att de gått med på att kvoteras in till tjänster, så har jag ändrat mig. Kvinnorna har förklarat att det känns som om de endast är anställda för att de är kvinnor och inte för att de har den kompetens som krävs för att lösa uppdraget.

Det innebär konkret att vid möten så är det lätt att förminska sig själv och det är lätt för andra att förminska. Det blir ett outtalat underläge där kvinnorna känner att de måste vara mer pålästa och mer knivskarpa i sina analyser än de andra. Dessutom är de ofta den enda kvinnan och med tanke på hur starka gruppkrafter som är i omlopp så är det ett i princip omöjligt uppdrag att prestera och att trivas.

– Men kan det inte vara bra att kvotera för att snabba på utvecklingen?

Jag skakade intensivt på huvudet och försökte förklara att det finns många andra sätt att öka mångfalden på företag och att man inte behöver kvotera (se föregående inlägg vad HR kan bidra med). Det gäller istället för lagstiftarna att lobba för utökade krav i Global initiative reporting (en internationell standard för årsredovisningar vars syfte är ökad hållbarhet) och/eller utöka kraven i Årsredovisningslagen på att redovisa om det finns en professionaliserad rekryteringsprocess för styrelse och ledningsgrupp, om man har en rekryteringspolicy, vad den innehåller och hur man säkerställer att den efterlevs. Dessutom ska det finnas krav på att tydligt ange hur och utifrån vilka kriterier man sköter successionsplaneringen.

Med tanke på att kvinnor står bakom eller deltar i 80% av inköpsbesluten (Faith Popcorn) så har företagen knappast råd att i längden utesluta kvinnor från styrelser och företagsledningar. Snarare är det först till kvarn på att ta tillvara på en mångfald av kompetens som vinner kriget om marknadsandelarna.

-Finns det aldrig något tillfälle när du tycker det kan vara rätt kvotera?

– Jo, när det gäller Föräldraförsäkringen. Den tycker jag ska delas 50/50. Anledningen är att det är pengar som skattebetalarna delar ut och det ska göras med ett motkrav på att föräldrarna delar på föräldraledigheten. Det är bra för barnet att ha nära relationer till bägge föräldrarna, det är bra för föräldrarna att dela lika ur hälsosynpunkt (jämnare arbetsbörda och minskad stress) och det är bra för arbetsgivarna att medarbetarna delar föräldraansvaret med en annan vuxen på ett aktivt sätt. Sedan är det förstås viktigt att kunna ansöka och få dispens om någon av föräldrarna inte är lämplig på grund av sjukdom eller missbruk.

Det finns en annan anledning till att jag är för delad Föräldraförsäkring och emot kvotering till styrelser och ledningsgrupper och det är att jag har en förkärlek till krafter som kommer underifrån och som utgår från människans egna beslut (om än påverkade av lagstiftning och struktur). De är internaliserade i människors medvetande och beteenden och därför mer i takt med människans egen utvecklingstakt. De håller längre.

Om Siri Wikander

I work with People and Culture at a large retail company. I blog at affarsdrivenhr.se and tweet from twitter.com/siriwikander.
Det här inlägget postades i Mångfald och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Är du för eller emot kvotering?

 1. Elias Johnsson skriver:

  Man gör människor en björntjänst om de kvoteras in. MEN!!!! För att företag och organisationer ska utvecklas på ett mänskligare sätt bör företagsledningar fundera på följande:

  Människor lär sig mer om man umgås över
  -könsgränser
  -generationsgränser
  -religionsgränser
  -intressegränser (hur jävla kul är det att jobba på ett företag i oktober om alla är Älgjägare)
  -etniska gränser

  Så vad borde man göra på en arbetsplats som bara består av män eller enbart kvinnor eller dylikt? Kanske fundera på att göra ngt åt det?

 2. vargkask skriver:

  Kloka ord! Jag tror i o f s att väldigt många kvinnor känner så redan idag – utan att det kvoteras. Men visst har du rätt, att det blir ännu mer ”spotlight” på den personen som kvoterats och att många (oftast felaktigt!) drar slutsatsen att vederbörande måste vara mindre kompetent för att bli föremål för kvotering…

 3. Siri Wikander skriver:

  Mårten Sandberg på Netsurvey har också skrivit bra om kvotering på sin blogg: http://www.netsurvey.se/blogg/marten/kvotering-aer-bra-foer-alla

 4. Hos oss tillhör väldigt många en viss åldersgrupp, medan andra åldersgrupp saknas helt. Jag tycker att vi ska ha större spridning i åldrar. Förra rekryteringen var helt inriktad på det.

  Hos oss har nästan alla som jobbar med familjerätt varit kvinnor och nästan alla som jobbat med bolagsrätt varit män. Förra rekryteringen sökte vi män till familjerättstjänster.

  Om detta är kvotering så tror jag på kvotering.

  • Siri Wikander skriver:

   En del företag har en skrivning i sin rekryteringspolicy som lyder i stil med:
   ”vid likvärda slutkandidater vad gäller kompetens ska den med underrepresenterat kön, ålder, etnicitet väljas”
   Det är ett sätt att komma runt problemet med att de som ”kvoteras” känner att de måste bevisa sin kompetens.
   Har du frågat de som ”kvoterats” hur de upplever det?

 5. Ping: VD-kommentarer 5 december 2011 | VD-BLOGG

 6. Ping: Kvotering är bra för alla « HRstream | Alla HR-bloggar på en sida

 7. Ping: Kvotering är bra för alla - Netsurvey

 8. Ping: Kvotering är bra för alla - Netsurvey

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s