Vad finns det för åtgärder istället för kvotering?

Ordförande för Centerkvinnor, Liberala kvinnor och Kristdemokratiska Kvinnoförbundet publicerar idag en debattartikel i DN. De har träffat representanter från fack, arbetsgivare och forskare för att se vilka alternativ det finns till kvotering. De kommer upp med 10 förslag som jag bemöter nedan. Först vill jag bara säga att jag tycker att det är ett bra initiativ att söka alternativa lösningar. Mina läsare vet sedan tidigare att jag är emot kvotering och hellre vill jobba med att förändra strukturer underifrån. Däremot tycker jag nedanstående förslag är ett något förvirrande ihopkok. Varför just dessa och på vilka grunder? Det låter som alla bara fått komma med förslag och sedan har man valt ut de som lät bäst men kanske inte de som studier visar har störst genomslagskraft? Men, men nu ska jag inte vara gnällig. Att det pågår samtal är bra!

1. Inför öppna jämförelser gällande könsfördelning inom både offentligt och privat ägda bolagsstyrelser

Ett bra förslag. Att genomföra öppen redovisning är bra eftersom styrelser är intresserade av hålla sina investerare nöjda. Blandade styrelser är det enda ekonomiskt försvarbara.

2. Valberedningsutbildning

Ett mycket bra förslag som redan är igång och som bör vidarutvecklas. Ju fler kvinnor och andra underrepresenterade grupper som är utbildade för att ta styrelseuppdrag ju fler finns det att välja på vid rekrytering. Det slår också hål på den vanligaste invändningen från ansvariga. Särskilt fokus ska vara på att hitta kvinnor som arbetar med affärsutveckling och att driva affären. Exempelvis VDar. Den kvinnliga representation som finns idag har en övervikt inom kommunikation, ekonomi och marknadsföring, dvs stödfunktioner, som behöver jämnas ut.

3. Utbildning på gymnasie- och högskola

Ett ”fantasilöst” förslag. Vem tycker inte utbildningsinsatser är bra? Ska jag stödja detta vill jag se studier som visar på önskad effekt. Fram tills dess stödjer jag hellre förslag 2.

4. Jämställt företagsstöd

Detta förslag förstår jag inte riktigt. Att Almi företagspartner endast ska ge stöd till företag med jämställdhetsplan bygger på tanken att jämställdshetsplaner har effekt på jämställdheten. Det finns ett betänkande av Ann-Marie Mohed samt några studier som ifrågasätter om så är fallet (En sammanställning finns i Bang 3/2011). Jag skulle hellre se att man gav företagsstöd till företag som har en viss procentuell fördelning män/kvinnor på ledande befattning. Det skulle öka kreativiteten att hitta egna lösningar inom företagen. Kravet måste givetvis vara rimligt ställt men också ha en kommunicerad målbild för hur företagsstödet kommer delas ut i framtiden.

5. Innovationer inom tjänstesektorn.

Låter bra.

6. Uppdatera VD-avtalen

Här kommer man plötsligt in på förslag på förändringar som ska ske INOM företagen. Förslaget är förstås bra men det finns så mycket annat som man kan göra inom ett företag för att bidra till jämn fördelning män/kvinnor på ledande befattning så varför lyfta fram just detta?

7. Inrätta en jämställdhetsfond

100 000 kronor? Den summa påverkar knappast börsnoterade företag att göra en förändring men jag kanske är cynisk? Däremot är nog företagen intresserad av den goda publicitet som kan komma med ett utnämnande. Utnämningen bör därför kopplas till en på förhand kommunicerad PR-insats.

8. Se över skatteregler för periodisering

Låter bra.

9. Utred orsaker till och konsekvenser av det ojämnställda ägandet

Ett bra förslag om det kan ge beslutsunderlag för var man kan genomföra strukturella förändringar.

10. Gör LOV obligatoriskt

Låter bra.

Om Siri Wikander

I work with People and Culture at a large retail company. I blog at affarsdrivenhr.se and tweet from twitter.com/siriwikander.
Det här inlägget postades i Mångfald och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vad finns det för åtgärder istället för kvotering?

  1. Siri Wikander skriver:

    Ett tillägg jag skulle vilja göra till ovanstående är att man ska kräva strukturerad ersättarplanering. Två ersättare på varje post och en av varje kön. Sedan utvecklingsinsatser för att förbereda dem för att ta över som följs upp varje år. Objektiva strukturella och långsiktiga insatser är det som vinner i längden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s