En förändringsledares verklighet

Som förändringsledare måste man lyssna på alla invändningar. Det är avgörande för projektets framgång. En av de största utmaningarna som förändringsledare är att skilja invändningarna som handlar om förändringsmotstånd från invändningarna som bygger på sökandet efter den bästa lösningen.

Vissa personer är mer skeptiska än andra. Det har inget med höger eller vänster att göra. Det kan ha med personlighet, erfarenheter och med yrkesval att göra. Jurister är till exempel en yrkesgrupp som tränar mycket på kritiskt tänkande. Det är inte så dumt att ha en skeptisk inställning och ta tid på sig att söka efter den bästa lösningen. Särskilt när det handlar om stora förändringar som ombyggnaden av Slussen eller omfattande omorganisationer.

Mängden invändningar ökar förstås ju fler människor som omfattas och ju större förändringen är. I grunden handlar dock mängden invändningar om nivån på tillit till de som bestämmer. Tillit har med tidigare händelser att göra och vilka vinster man har som individ och grupp att tolka och döma dessa händelser.

Om Siri Wikander

I work with People and Culture at a large retail company. I blog at affarsdrivenhr.se and tweet from twitter.com/siriwikander.
Det här inlägget postades i Förändringsarbete och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s