Socialdemokraterna får den ledare de förtjänar

De allra duktigaste ledarna söker sig till organisationer som har potential och där de får förutsättningar att förändra. Det får gärna vara utmanande och svåra uppdrag eftersom det framtida resultatet kommer stå i tydlig relief till det dåliga. De allra bästa ledarna skyr organisationer där styrelsen är svag och har pågående maktkamper. Ledarna vet att det krävs en styrelse som har en vision, som håller linjen, ger sitt stöd, har probleminsikt, stor förändringsvilja och vågar stå upp för de obekväma besluten för att man ska lyckas. Finns inte det så tackar man nej. Detta är anledningen till att Socialdemokraterna och alla andra företag och organisationer får den högsta ledare de förtjänar.

 • Är man en patrialkal organisation så får man en envåldshärskande landsfader som Göran Persson.
 • Är man en splittrad organisation utan motivation att enas så får man en undermålig och oerfaren ledare som Håkan Juholt.
 • Vill man bara få tid att läka såren så får man en trygg, kompetent men ganska tråkig ledare som Ingvar Carlsson eller Sven-Erik Österberg.
 • Låter man Stockholm bestämma så får man en ledare med moderna värderingar som Mona Sahlin eller Mikael Damberg.
 • Är man riktigt öppen för förändring så får man en Margot Wallström.

Om Siri Wikander

I work with People and Culture at a large retail company. I blog at affarsdrivenhr.se and tweet from twitter.com/siriwikander.
Det här inlägget postades i Ledarskap och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Socialdemokraterna får den ledare de förtjänar

 1. Kay skriver:

  Jag skulle säga att sträva efter en Margot Wallström är nostalgiskt drömmande, ett kvarhållande av önskan om att saker skulle se annorlunda ut om bara om fanns. Om det inte redan står för att organsationen inte önskar riktig förändring så kommer det konservera och lamslå för ingen kommer någonsin kunna vara lika bra som ikonen (Palme)/välgöraren (Lind/Wallström).

  Socialdemokraterna har också liknande problem som andra verksamheter, ex. skolvärlden, har och jag tror det har med en missriktad ”alla är likvärdiga och ska därför känna sig lika mycket värda”. Att alla har samma chans till en post innebär inte att alla är intresserade av samma post och inte heller att det inte finns de som är bättre lämpade än andra. Att vara en ledare är fult så därför måste den som vill leda vara falskt blygsam på ett trovärdigt sätt.

  Det blir en ohållbar situation när det de facto behövs att någon tar en ledarroll. Min lärare i pedagogik, som också hade psykologutbildning, sa ”om ni inte tar ledarrollen i gruppen så kommer någon av eleverna göra det, välj själva vem ni vill ska ha den rollen”.

  Jag önskar att någon socialdemokrat som vet att den har ett visst stöd och VILL bli partiledare skrev en rungande kraftfull debattartikel om vad den vill och skickade den till alla s-tidningar och DN debatt. Att någon tog det steg framåt som en ledare behöver ta.

  • Siri Wikander skriver:

   Men handlar inte allt det där om att man inom arbetarklassen inte ”får” visa att man vill leda av risk för att anklagas för att tro sig för mer? Den arvsbördan är nog svår att göra sig av med som individ. Jag tror det är något som måste förändras inifrån Socialdemokratin genom värderingsarbete där just vilja att ta ansvar och vilja att leda är något som öppet premieras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s