Om du jobbade med film vad skulle du jobba med då?

Under flera år arbetade jag som Outplacement-konsult med att hjälpa tjänstemän som var mellan jobb. I arbetsuppgifterna ingick både att hålla seminarier och enskilda samtal. Ofta kom de arbetssökande gruppvis från samma företag. De blev uppsagda på fredagen och kom till oss på måndagen. Först var de bleka och i stort behov av att om och om igen berätta vad som hänt. Då gällde det bara att lyssna och bekräfta men aldrig delta i att prata illa om den gamla arbetsgivaren. Efter en 5-6 veckor blev de allt mer beredda att nyorientera sig och det var då den mer praktiska delen av arbetet inleddes. Vi började med att kartlägga kompetens och motivation parallellt med att vi gick igenom det faktiska arbetssökandet:

  • Skriva CV och ansökningsbrev
  • Söka jobb via nätverk, nätverk, nätverk, praktikplatser och ibland också platsannons (endast 10% fick jobb via platsannons – den stora massan fick jobb via nätverk och praktikplats)
  • Öva på intervju

Olika arbetssökande hade olika utmaningar. Vissa hade ingen drivkraft. Andra var ovana vid att ta kontakt med okända människor och ytterligare andra blev så nervösa vid intervjun att de föll på målsnöret om och om igen. En stor grupp hade mycket svårt att komma på vad de ville och kunde göra. Här är några exempel på övningar som jag gjorde:

Om du tittar på dina jobb och studier. Vad går som en röd tråd?

Ofta blev de förvånande över hur tydlig den röda tråden var. Hjälpa. Serva. Jobba ensam. Samtala. Organisera. Utbilda. Problemlösa. Komma på nya idéer. Leda andra. Specialisera.

Om du jobbade i ett filmteam eller musikband vad skulle du jobba med då?

Om man väljer producent eller manager  så säger det något om vad man borde jobba med, eller hur? Om man istället väljer scripta och bokningsansvarig så säger det något helt annat. Och ytterligare något annat om man väljer huvudroll och lead-guitarist. Själv hade jag valt klippare och basist. Roller där man har ett tydligt ansvar för något som hela projektet står och faller med. En roll där man befinner sig nära men inte direkt i centrum. Man har stor möjlighet till påverkan men är inte i sökarljuset hela tiden. Det är precis sådana tjänster jag har haft hela mitt yrkesverksamma liv.

Ytterligare ett sätt att få information om sig själv och sina styrkor är att göra ett personlighetstest. På Jobbsafaris webbplats finns Meyers-Briggs testet. Det tar 5 min att göra och ger mycket värdefull information. Jag har Typeindicator ENFJ precis som Mikhael Gorbachev, Margaret Mead o Oprah Winfrey.

Vad har du?

Om Siri Wikander

I work with People and Culture at a large retail company. I blog at affarsdrivenhr.se and tweet from twitter.com/siriwikander.
Det här inlägget postades i Outplacement och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s