Curlar vi våra barn hela vägen ut på arbetsmarknaden?

Det var inte länge sedan man kunde hoppa av gymnasiet och få ett jobb direkt. Idag är det betydligt svårare. Om man scrollar igenom Arbetsförmedlingens lista över lediga jobb så ser man att det ofta finns en uttalad 18-årsgräns. Man kan göra det lätt för sig och säga att det beror på den stora tillgången på arbetskraft vilket ger företagen möjlighet att välja bort de unga och oerfarna. Men de unga är också billig arbetskraft och sådant brukar arbetsgivarna gilla så arbetslösheten kan inte vara hela förklaringen.

18-årsgräns som ett skydd mot farliga arbetsuppgifter?

Handlar det om ett arbetsmiljöansvar? Att man vill ha säkra arbetsplatser där inga 16- eller 17-åringar skadar sig eller blir utsatta för jobbiga upplevelser som rån? Det man i så fall kan diskutera är varför man idag bedömer en 16-åring annorlunda än säg för 20 år sedan. Är det  ungdomarna eller synen på ungdomar som har ändrats?

Undervärderar vi ungdomarnas förmåga att ansvar?

Tänk om det tvärtom är så att åldersgränsen finns för att föräldrarna och skolorna har curlat ungdomarna så mycket att de inte klarar av att komma i tid, ta en tillsägning, hitta egna arbetsuppgifter förrän de fyllt 18 år? Det skulle i så fall innebära att arbetsgivaren har satt åldersgränsen på 18 år för att de har tröttnat på lära upp ungdomar att ta ansvar.

Inget händer utan en anledning? Vad tänker du? Vilken är anledningen till 18-årsgränsen?

Om Siri Wikander

I work with People and Culture at a large retail company. I blog at affarsdrivenhr.se and tweet from twitter.com/siriwikander.
Det här inlägget postades i Arbetsmiljö & Hälsa, Rekrytering och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s