Korta jobb ger exportindustrin strategiska utvecklingsmöjligheter

Idag har jag uttalat mig i Personal & Ledarskap (länk till startsidan) om Regeringens beslut att tillsätta en utredning som tittar på möjligheterna till korttidsarbete vid extrema ekonomiska situationer. Nedan några av de saker jag sa till journalisten:

– Affärstrategisk HR handlar om att hitta lösningar som stödjer affären och värnar om individen.

– Det är viktigt för Sverige att vi har en konkurrenskraftig exportindustri som har möjlighet att påverka sina kostnader i extrema situationer som mycket djupa lågkonjunkturer.

– För individen är den absolut sämsta lösningen att bli arbetslös. Då är det mycket bättre att få arbeta några timmar per dag och bibehålla sina rutiner och sitt ”arbetssjälvförtroende”.

– För HR innebär detta att man istället för att lägga tid på administration när företaget måste gasa och bromsa (nyanställa/säga upp) till följd av konjunkturfluktationer istället kan fokusera på långsiktiga möjligheter som vidareutbildning, organisationsutveckling, kulturarbete och andra HR-aktiviteter som stödjer affärsutvecklingen.

– Det är bra att det tillsätts en utredning som förtydligar i vilka sammanhang korttidsarbete kan vara aktuellt och detaljerna kring hur kostnaderna ska fördelas.

Tillägg: Artikeln är skyddad av lösenord och jag får inte publicera den i sin helhet här på bloggen ännu. Ber om ursäkt för detta! Återkommer!

Läs mer:

Om Siri Wikander

I work with People and Culture at a large retail company. I blog at affarsdrivenhr.se and tweet from twitter.com/siriwikander.
Det här inlägget postades i Arbetsrätt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Korta jobb ger exportindustrin strategiska utvecklingsmöjligheter

  1. Ping: Har du hittat min andra blogg? « Nattens bibliotek

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s