Polisen behöver professionell HR-hjälp

När man lyssnar på diskussionen om Polisens problem i Veckans brott är det uppenbart hur mycket det här handlar om saker som en professionell HR-avdelning skulle kunna hjälpa ledningen med. Nu menar jag en HR-avdelning där man har rekryterat proffs utifrån och inte en där man dumpat av medarbetare som man inte kunde komma på någon annan vettig sysselsättning till. Hur det ligger till med den saken på Polisen låter jag vara osagt.

Rekrytering

Idag rekryteras poliser för att klara av arbetet som ordningspolis. Flera av dessa poliser går sedan vidare och jobbar med utredningar som kräver en helt annan typ av kompetens. Här skulle man behöva se över kravprofilerna för olika tjänster och rekrytera enligt dessa. Det innebär i sin tur att man också behöver se över hur karriärvägarna ser ut inom Polisen och knyta lämplig kompetensutveckling till dessa.

Lågt i tak

Tydligen råder det (enligt vissa) lågt i tak inom Polisen. De som klagar blir bestraffade genom utebliven ekonomisk belöning och/eller minskade möjligheter till karriär. En dåligt fungerande organisation med krafter som vill motverka en förändring måste ha lågt i tak. Det ligger i sakens natur. För att råda bot på detta måste man arbeta med grundvärderingar och företagskultur. Detta arbete måste börja uppifrån. Nu menar jag ända uppifrån. Från Regeringen och sedan vidare ner till polisledningen och sedan ut till varenda chef och sedan till varje polisman. Den här typen av kulturarbete sker med hjälp av dialog och diskussioner om önskat beteende under flera, flera år. Ibland är det också nödvändigt att parallellt genomföra organisationsförändringar som stödjer möjligheterna att leva enligt de önskade värderingarna.

Belöna önskat beteende

Flera nämner det faktum att man mäter och belönar antalet utredningar och inte antalet utredningar där förövaren blivit lagförd. Detta uppmuntrar fel typ av beteende. Det är så självklart att jag nästan inte ids säga det, men det gäller att mäta och belöna det beteende man eftersträvar. Vad man eftersträvar fastställer man vid framtagandet av Polisens grundvärderingar (se ovan). Mäter gör man genom vanlig verksamhetskontroll men också genom Medarbetarundersökningar. Belönar gör man via utvecklingssamtalet och genom bra löneutveckling, kompetensutveckling och vanligt hederligt beröm.

Introduktion av nyanställda

I programmet nämns också att de nyanställda är entusiastiska när de börjar för att ganska snabbt vissna ner och börja göra ett dåligt jobb de också. Företagskultur smittar snabbt och obarmhärtigt. Grupper vill göra alla lika. Sådana är vi människor. Vill man motverka det måste ledarna aktivt uppmuntra de som gör sitt jobb och de som vågar säga ifrån. Ett snabbt sätt att bidra till en förändring är att låta alla nyanställda genomgå en e-learning introduktion där ledningen tydligt talar om att man är mitt i förändringsarbete och behöver deras hjälp att leva enligt de nya värderingarna.

PS. En annan sak HR-avdelningen kommer behöva jobba med efter den här mediabevakningen är Employer Branding annars kommer man inte ha några sökande till sina tjänster. DS.

Relaterad länkar:

Om Siri Wikander

I work with People and Culture at a large retail company. I blog at affarsdrivenhr.se and tweet from twitter.com/siriwikander.
Det här inlägget postades i Attraktiv arbetsgivare, Förändringsarbete, Företagskultur och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Polisen behöver professionell HR-hjälp

 1. Lennart Eriksson skriver:

  Hej Siri – spännande att läsa din blogg. Just Polisen och HR har varit på tapeten på många sätt. Förra året hade man problem med att få lönesystemet att fungera tillsammans med ett nytt planeringssystem. Jag tror att man kan vilken jättefin organisation som helst men får medarbetare inte rätt lön i rätt tid så blir det inte bra.

  Ser också att du har ett avsnitt Läsvärt inom HR. Här vill jag tipsa om nyhetsbrevet Allt om Lön http://www.alltomlon.se som går ut till drygt tretusen prenumeranter, främst löneansvariga, ekonomi- och personalchefer över hela landet. Jag driver också sajten Lön för Mödan som du hittar på http://www.lonformodan.se

  Hälsningar Lennart Eriksson

  • Siri Wikander skriver:

   Kul att du tittar in! Jag är just hemkommen från Kompetensgalan där Carin Göthblad var mycket tydlig med att Leif GW Persson bygger sina uttalanden på felaktig statistik. Jag vet inte vem som har rätt men jag vill ända lyfta invändningen så alla får komma till tals.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s