Av börsens VD:ar finns 15 Johan, 14 Per, 13 Anders, 11 Peter och….11 Kvinnor

Idag har jag varit på Veckans Affärers Kvinnodag på Cirkus. Detta är ett årligt evenemang inför internationella kvinnodagen där årets bästa arbetsplats (#bastaarbetsplatser) och årets affärskvinna (#VAkvinna) utses. Talade gjorde flera Vdar från näringslivet samt Stefan Löfven och Anders Borg.

Mina egna reflektioner från dagen:

Jag blev förvånad över hur långsamt det går med jämställdheten inom affärsvärlden. 3,5% av företagen har en idag en kvinnlig Vd. Det är 11 stycken. Det finns lika många börsvdar som heter Peter som det finns kvinnliga VDar. Jag tror definitivt, och många med mig av döma av kommentarerna idag, att det är dags med en kvotering av styrelser för att få tryck och blandad kompetens uppifrån. Samt krav på jämställdhetsindex i företagens redovisning.

Jag tror inte företagsledningar tar tag i denna fråga för att grupptrycket och den gamla vanan är för stor. Man vet vad man har, men inte vad man får. Man har ingen väljargrupp som politikerna har som kan välja bort en icke jämställd grupp. Konsumenterna använder inte sin makt till att välja bort företag som är ojämställda. Aktieägarna har inte förstått den kraft som finns i blandade grupper med ökad lönsamhet som följd. Den grupp som faktiskt har förstått är de unga akademikerna. De väljer idag aktivt företag med schysta värderingar. När det blir ont om arbetskraft vid de stora pensionavgångarna 2015 lär det märkas ännu tydligare.

Nedan några citat från dagen:

Fredrik Hillelson, Vd Novare (rekryteringsföretag). Novare har rekryterat lika många kvinnliga som manliga chefer under de senaste tre åren.

” Duktiga kvinnliga ledare får mycket spretigare omdömen än män. Ord som iskall, stenhård kan avskräcka, men låt det inte påverka för mycket.”

Camilla Wagner, Veckans affärers jämställdhetsexpert:

”- Brist på kvinnor är symtomet på en sjukdom som också skrämmer bort män från en arbetsplats.”

”- Av börsens VD:ar finns 15 Johan, 14 Per, 13 Anders, 11 Peter och…. 11 Kvinnor”

Pär Boman, Vd, Handelsbanken:

”-Något händer när jag som Vd säger att jag inte tycker att vi är ett jämställt företag.”

Helle Klein, debattör, författare, präst:

”-Det är viktigt att få in många kvinnor. Inte bara en.”

”- Var är systerskapslobbyismen? Varför hjälper vi inte varandra? Går samman och protesterar?”

Stefan Löfven, partiordförande Socialdemokraterna:

”-Brist på jämställdhet är brist på tillvaratagande av resurser.”

”-En av tre anställda inom äldreomsorgen går på vikariat.”

”-Kvinnor motionerar, äter bättre och använder mindre droger och ändå är de sjukare. Det beror på två saker. Dubbelarbete och ojämställd sjukvård.”

”-100 000 arbetar mindre för att ta hand om sina gamla anhöriga som är sjuka.”

Lena Olving, vice vd Saab:

”- Offentliggör statistik om jämställdhet, bedöm utifrån den och sätt lön utifrån den.”

”-Vad händer med Exit-intervjuerna? Varför frågar ingen kvinnorna varför de slutar som chefer?”

Malin Persson, fd vd Volvo Technology:

”- Detta är en resursfråga. Vi blir en mer attraktiv arbetsgivare på grund av det här arbetet (jämställdhetsarbete)”

”-Det gäller att göra saker och inte bara prata.”

Martin Tivéus, vd Avanza Bank:

”- Jag har alltid varit emot kvotering men jag har ändrat mig. Det går för långsamt. Jag tycker styrelser ska kvoteras under tidsbegränsad period, säg 10 år, för att komma över puckeln.”

Hans Börsvik, vd PwC:

”- Vi kräver sedan tre år tillbaka två kandidater (en kvinna och en man) på våra nyckelpositioner som kundansvariga. Det har gjort en enorm skillnad. Idag är det 41% kvinnor på de positionerna.”

Ingrid Bonde, vd AMF:

”- Det är farligt med homogena grupper. När de går i diket så går hela gruppen i diket. Det märktes tydligt vid Lehman Brothers konkursen. Män är mer riskbenägna än kvinnor och med en blandad grupp hade läget kunnat se annorlunda ut.”

”-Vi representerar våra kunder som speglar Sverige. Vi måste ta ställning och driva dessa frågor för att få trovärdighet hos dem.”

Anders Borg, finansminister:

”- Det finns en stor tillväxtpotential i Europa. Andelen kvinnor som arbetar är högst i Norden. Vi har kommit långt men har fortfarande potential. Länder som Tyskland där par fortfarande sambeskattas har en enorm tillväxtpotential för BNP. Givetvis måste de ordna dagis och sånt först. Men ändå.”

Relaterade länkar:

På torsdag kommer Veckans affärers kvinnomaktsbilaga ut med en massa spännande statistik.

Om Siri Wikander

I work with People and Culture at a large retail company. I blog at affarsdrivenhr.se and tweet from twitter.com/siriwikander.
Det här inlägget postades i Förändringsarbete, Ledarskap, Mångfald och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s