Ska HR sitta i ledningsgruppen eller inte?

Under HRunconference kom det upp en diskussion om HRs integritet. Några menade att HR-direktören inte kan sitta i ledningsgruppen och ändå behålla sin integritet. Ledninggruppens värderingar smittar av sig och det kan vara svårt att stå upp för sina åsikter. Den här typen av integritetsproblem belyses i intervjun med personaldirektören på Zara i Uppdrag granskning. Andra menade att HR-direktören måste vara representerad i företagsledning för att förstå affärens utmaningar och kunna bidra med insatser för att underlätta och stödja. Ytterligare någon föreslog att man skulle ha både någon i ledningsgruppen (good cop) och någon utanför (bad cop).

Allt är affären. Allt är HR.

Jag anser att HR måste vara representerade i ledningsgruppen för att kunna bidra aktivt i  strategi- & affärsarbetet. Risken är annars att HR exkluderas ur diskussionen och sedan endast blir exekutiv på uppdrag av ledningen.

Min känsla är att om man får integritetsproblem så huvudanledningen att man jobbar på ett företag med taskiga grundvärderingar och dåligt ledarskap då är det dags att jobba med kärnvärden, företagskultur och ledarskapsfrågor. Finns inte förutsättningar att driva på i rätt riktning så är det dags att se sig om efter en annan arbetsgivare.

Om Siri Wikander

I work with People and Culture at a large retail company. I blog at affarsdrivenhr.se and tweet from twitter.com/siriwikander.
Det här inlägget postades i HR-organisation och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Ska HR sitta i ledningsgruppen eller inte?

 1. vargkask skriver:

  Så klart att HR ska vara med i Ledningsgruppen! Håller med dig helt och hållet, och tycker dessutom att det borde vara accepterat ur ett etiskt perspektiv att inte ”allt” är sånt som tas upp i ledningsgruppen, om nu integritetsfrågorna är en issue.

  Så kul att träffa dig – hoppas att vi kan få möjlighet att pratas vid mer antingen nästa gång eller vid annat tillfälle…! 🙂

  • Siri Wikander skriver:

   Detsamma! Roligt att få ett ansikte till twittret. Uppskattade dina inlägg på konferensen och alltid kul att se en stark och självklar ledare! 🙂

   • vargkask skriver:

    Oj, det här har jag ju inte svarat på, ser jag. Lite strul m min WordPress… Tack, vilken jättefin komplimang! Ser fram emot att få träffa dig snart igen. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s