Vilka är farorna och möjligheterna med sociala intranät?

En stor omvälvning HR står inför är den kommunikativa transparens som sociala intranät (typ facebook fast på företagets intranät) för med sig.

Vilka är farorna med sociala intranät?

Farhågorna är många och till viss del förståliga. Man är rädd för obehagliga kommentarer, påhopp, bilder från personalfester och utlämnande av hemlig information. Men jag tror rädslan främst beror på ovana och inte på verkliga faror. Det finns inget som kan hända på ett socialt intranät som inte går att hantera med tydlig närvaro, sunt förnuft och bra ledarskap. Vill man kan man dessutom köra utbildningar eller lyfta frågan på befintliga ledarutbildningar.

Min erfarenhet är att människor är på nätet precis som i vanliga livet. Det vill säga den stora majoriteten förstår spelreglerna och så finns det några få som inte gör det men dessa går att ”omvända” genom ett trevligt bemötande och tydliga regler (som att man lämnar kommentarer i sitt eget namn och att påhopp på andra människor inte är tillåtna).

Möjligheter med sociala intranät?

Några av de starkaste önskemålen från medarbetare är möjlighet att påverka och få bidra med idéer samt att få ta del av kommunikation. Precis de sakerna får man möjlighet att göra i ett socialt intranät.

I alla företag finns det kompetensreserver som inte tas tillvara eftersom det inte finns snabba och enkla vägar att hitta personer med den kompetens man eftersöker att samarbeta med. På ett socialt intranät kan man bilda grupper efter intresse. Man kan också ha tydliga (och sökbara) personprofiler där man anger vilka språk man kan, vilka datasystem man kan, vilka språk man kan programmera i, vilka typ av körkort man har osv.

Om man ger de interna ambassadörerna som är bärare av företagets kärnvärden tid att delta på intranätet så ökar också möjligheterna att bygga en stark företagskultur och stolthet för företaget.

Stolta medarbetare har direkt korrelation till lönsamhet.

Om Siri Wikander

I work with People and Culture at a large retail company. I blog at affarsdrivenhr.se and tweet from twitter.com/siriwikander.
Det här inlägget postades i Kommunikation och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vilka är farorna och möjligheterna med sociala intranät?

 1. nille84 skriver:

  Jag arbetar med sociala intranät och min erfarenhet säger att ett socialt intranät är väldigt ”självsanerade”. Eftersom allt är transparent och man ser vem avsändaren är så tenderar användarna att inte kommentera eller sprida icke konstruktiv kritik eller information.

  Dock sätter ett socialt intranät nya krav på projektet, vilket många företag ofta missar. Företag är så låsta vid tekniska plattformar och utveckling som slukar alla resurser vilket resulterar i att användarna hamnar i kläm.

  Det viktigaste är att jobba med content, informationsarkitektur och användarna istället för att ”bygga” intranätet med en dyr plattform.

  Det sociala intranätet bygger ju på användarnas engagemang och vilja att dela med sig av information och kunskap. Då borde vi fokusera på dem!

  Behandlar frågor som dessa på min blogg http://www.sociala-molnet.se Välkommen!

 2. Siri Wikander skriver:

  Tack för din kommentar! Håller helt med dig! /Siri

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s