Det är väl ingen som har känslor på jobbet?

Arbetsplatsen kan synas vara en plats utan känslor men om man ändrar folks placering i kontorslandskapet, offentliggör allas löner eller klampar in på någons ansvarsområden utan att fråga så inser man snabbt att vi har känslor på jobbet också.

Eftersom arbetsplatsen är en professionell plats gäller det förstås att hantera känslor, hur ska jag säga, med viss försiktighet. Vi är inte på arbetet för att känna. Vi är där för att utföra en arbetsuppgift men om vi känner för mycket så kan det hindra oss från att prestera. Det innebär att känslor inte kan ignoreras.

För en medarbetare gäller det att välja sina strider. Många av konflikterna på arbetsplatser är självsanerande och om man jobbar med sitt eget beteende så följer oftast omgivningen efter. Kommer det anklagande mejl så kan man till exempel välja att ringa upp och ha en öppen och undersökande attityd. Är det någon som är väldigt protektionistisk om sina arbetsområden kan man vara extra noga med att informera om vad man gör. Man kan också fråga sig hur kollegan har det. Exempelvis kan stressade eller osäkra personer vara svårare att samarbeta med än andra men det behövs oftast små insatser för att få dem att slappna av lite.

För en chef innebär det att vara lyhörd, ingripa om medarbetarna inte verkar reda ut samarbetssvårigheterna själva men också markera när det är dags att lämna saker bakom sig. En chef behöver också tänka på att om hen själv har konflikter med sin egen chef eller med chefer på sin egen nivå så kommer det att trilla ner på medarbetarna nivån nedanför. Här räcker det oftast att medarbetarna vet vad som pågår och att det inte pågår för länge så klarar de sig.

Om Siri Wikander

I work with People and Culture at a large retail company. I blog at affarsdrivenhr.se and tweet from twitter.com/siriwikander.
Det här inlägget postades i Kommunikation, Samarbete i grupp och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Det är väl ingen som har känslor på jobbet?

  1. Ping: VD-kommentarer 1 maj 2012 | VD-BLOGG

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s