Svensk HR behöver bli bättre på processer och nyckeltal

Träffade en internationell HR-trendanalytiker idag som menade att svensk HR ligger bra till. Vi behöver dock bli bättre på processer och nyckeltal. Ledningen vet fortfarande inte på vilket sätt HR skapar affärsnytta. Men var ska man börja?

Processer

Det finns ett 30-tal HR-processer såsom lön, rekrytering, ledarförsörjning, kompetensutveckling och arbetsmiljö som alla företag behöver ha koll på. Det lättaste är att arbeta igenom dem en och en. Ta fram förslag på rutinbeskrivningar och tillhörande dokument. Beslut om den övergripande HR-processen tas på ledningsnivå. Resultatet behöver publiceras i en elektronisk personalhandbok som samtliga medarbetare har tillgång till. På detta hänger man nödvändiga utbildningar som stödjer implementering av HR-processerna. Det är inte svårt men det kräver tydliga grundregler och tar tid.

Nyckeltal

Det är bara att inse att HR tillhör en verksamhet som ständigt är missförstådd och ifrågasatt. Därför gäller det att ta alla tillfällen till att förklara varför man gör en viss insats och på vilket sätt den stödjer affären.

– Vi jobbar med mångfald och inkludering eftersom det finns ett starkt samband mellan det och varje enskild medarbetares produktionsinsats.

– Vi har startat en HR-support dit medarbetare kan ringa med sina frågor för att avlasta cheferna administrativa arbetsuppgifter så de kan ägna mer tid åt att coacha sina medarbetare att sälja mer.

– Vi har en obligatorisk rekryteringsutbildning för att öka mångfalden på alla nivåer i företaget. Dels visar forskning att blandade grupper presterar bättre men jämn könsfördelning är också något vi som gör oss till en attraktiv arbetsgivare.

– Vi har xx antal ”Start anställning” varje månad. Varje anställning tar xx timmar och vi har därför satsat på att förenkla nyanställningsprocessen genom ett workflow i lönesystemet. Vi tar också emot ett stort antal praktikanter från SFI och Arbetsförmedlingen. De bästa får sommarjobb på så sätt slipper vi arbetet med rekrytering av sommarvikarier samtidigt som vi stärker vårt arbetsgivarvarumärke på orten.

Om Siri Wikander

I work with People and Culture at a large retail company. I blog at affarsdrivenhr.se and tweet from twitter.com/siriwikander.
Det här inlägget postades i HR Nyckeltal, Kommunikation och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Svensk HR behöver bli bättre på processer och nyckeltal

 1. Ping: Det här är mina läsare intresserade av | Affärsdriven HR

 2. Johan Friberg skriver:

  Hej Sara!

  Vad kul att jag hittade din blogg!
  Jag siktar på en lång och härlig karriär inom HR.
  Mycket intressant det du skriver på bloggen.
  Är följande mening verkligen sann?? ”Ledningen vet fortfarande inte på vilket sätt HR skapar affärsnytta.” Det måste väl vara i undantagsfall ledningen inte förstår HRs funktion i relation till affärsnyttan. Hoppas jag i alla fall! 🙂

  Fortsätt skriv!
  Med vänlig hälsning, Johan Friberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s