Så här går det till på en arbetsplats utanför systemet

Det här vittnesmålet om grovt utnyttjande av människor på en restaurang i Malmö visar vad som händer när människor gör allt för ett jobb och arbetsgivaren utnyttjar det till maximum. En berättelse om en stad i staden. Ett liv utan skyddsnät. En syn på människor långt ifrån det vi kämpat för så länge i Sverige.

Ett par av våra grannrestauranger hyr lägenheter där arbetarna får samsas. Hos oss bor flera i kökspersonalen hemma hos ägaren. Men en av kockarna sover i ett ölförråd under restauranglokalen. Ett mörkt källarutrymme bakom tunga dörrar där en madrass ovanpå en extrasängställning gjorts i ordning. Börjar det brinna är det flera trappor upp till närmaste utgång. Duschar gör han i en liten vask på personaltoaletten uppe i restaurangen. På golvet står en tom plastbytta som diskats efter att ha innehållit sås. Och en vattenkanna. Dem fyller han med kranvatten och häller över sig själv när det behövs. Sedan får han torka toalettgolvet länge. Hans bostadssituation gör också att han i princip är i tjänst 24 timmar om dygnet – han är ju alltid närmast om någonting behöver fixas.

Jag kan inte förstå att det ska vara så svårt att komma åt detta. Vad gör skatteverket? Hur går razziorna till egentligen? Hur kommer det sig att man missar att det bor en kock längst ner i källaren? Hur kommer det sig att man ser problemen men inte tar i med hårdhandskarna?

Om Siri Wikander

I work with People and Culture at a large retail company. I blog at affarsdrivenhr.se and tweet from twitter.com/siriwikander.
Det här inlägget postades i Arbetsmiljö & Hälsa, Mångfald och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s