Behöver HR kunna projektledning?

Både ja och nej. Det beror på arbetsuppgifterna. Om man jobbar operativt då behöver man oftast inte kunna projektledning. Arbetar man strategiskt behöver man definitivt kunna projektledning. Antingen sitter man i en position där man ska upphandla och styra konsulter/projektledare och då behöver man förstå vad de behöver för att kunna göra ett bra jobb. Eller så ska man själv projektleda förändringar och då behöver man definitivt kunna projektledning.

Det som ofta förvånar mig är hur mycket projektledning handlar om att samla in kunskap och lämna beslutsunderlag till beslutande organ. Det handlar inte så mycket om att själv bestämma eller lösa på egen hand. Utan det mesta handlar om skapa en karta så att man ska få långsiktig arbetsro genom tydliga beslut.

En annan viktig del är att under projektets gång styra mot de övergripande målen som finns för hela HR-avdelningen. Vilka de målen är varierar från verksamhet till verksamhet. Vanliga mål är att stödja affären, minska administrationen och följa bästa praxis.

Håller ni med? Tycker ni det är viktigt att de som arbetar strategisk HR kan projektledning?

Om Siri Wikander

I work with People and Culture at a large retail company. I blog at affarsdrivenhr.se and tweet from twitter.com/siriwikander.
Det här inlägget postades i För oss som arbetar med HR, Förändringsarbete och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Behöver HR kunna projektledning?

  1. magnuspettersson skriver:

    Hej! Om projekten r av strategisk karaktr s r projektledning en frutsttning fr att lyckas i rollen… T ex inom IT…

    MVH Magnus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s