Bäste styrelseordförande, nu vankas kvotering

Bäste styrelseordförande,

Nu hotar politikerna med kvotering igen. Denna gång ända nerifrån EU. Tänk om du skulle ta stafettpinnen den här gången och gå i bräschen? Och dessutom få god PR och som en bonus till aktieägarna attrahera de mest kompetenta medarbetarna på marknaden? Jag tror du är nyfiken på att prova och jag ska ge dig några tips på vägen:

Du kan påverka, om man hårddrar det, med tre saker:

  • Din styrelses sammansättning
  • Val av koncernchef
  • Innehållet i koncernens strategi och affärsplan

Din styrelses sammansättning

Om du anlitar en rekryteringsfirma med män i kostym så kommer de bara att hitta män i kostym. Svårare än så är det inte. Ställ därför krav på att rekryteringsfirman ska ha en representativ bemanning själva. Självklart ska målet för styrelsesammansättningen vara nödvändig kompetens med erfarenheter som speglar kundsammansättningen. Både den nuvarande och den framtida kunden. Du vet, vi lever längre och Sveriges befolkning blir allt mer internationell. Det kräver ett annat kunderbjudande.

Val av koncernchef

Du väljer koncernchef efter kompetens och inte efter kön. Leta efter den bästa helt enkelt. Om ditt val blir en kandidat av det överrepresenterade könet se till att välja en person som  delar målsättningen att bygga ett hållbart företagande med mångfald på alla nivåer i företaget.

Innehållet i koncernens strategi- och affärsplan

Här behöver du säkerställa att koncernen arbetar med mångfald både med beteenden och attityder men också med att bygga bort strukturella hinder. Jag ska förklara.

Beteenden och attityder jobbar koncernen med genom att implementera kärnvärden i hela organisationen och därefter i ledarprofiler och ledarutbildningar. Att ha mångfald är ju en sak. Att ge alla möjlighet att bidra är något helt annat.

Parallelllt  bygger de bort strukturella hinder och säkerställer att det finns arbetskläder för alla, att cheferna får utbildning i objektiv rekrytering, att utbildningsmaterial är representativt, att det är jämn fördelning män och kvinnor på ledarutbildningar, att det finns en strukturerad återväxtplan, att pensionserbjudandet är rättvist oavsett ålder, att bilder i årsredovisningar, intranät, PowerPoints och webbplatser visar mångfald. Att tydliga mångfaldsmål finns inskrivna i hållbarhetsplanen och följs upp av styrelsen.

Glöm inte att ha extra fokus på den operativa delen. Det finns alltid gott om kvinnor inom HR, Ekonomi och Kommunikation. Nu är det den mer affärsnära delen som behöver öka på mångfalden. Börja med första linjens chefer så fylls det på underifrån sedan.

Allt detta ställer styrelsen krav på att koncernen ska göra eftersom de ska kunna ha marknadens bästa kunderbjudande. En mångfald av medarbetare som får vara med och bidra är helt oslagbara på att spetsa till ett kunderbjudande som fungerar för ALLA människor som finns därute och vill köpa era produkter.

Om Siri Wikander

I work with People and Culture at a large retail company. I blog at affarsdrivenhr.se and tweet from twitter.com/siriwikander.
Det här inlägget postades i Mångfald och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Bäste styrelseordförande, nu vankas kvotering

  1. Maja Fingalsson skriver:

    Tack SIri! Väldigt bra inlägg i en högaktuell debatt.
    Mvh Maja Fingalsson, People & Culture

  2. Ping: Objektivt urval ger en jämn könsfördelning | Affärsdriven HR

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s