Vad svarar du när cheferna vill begära utdrag ur belastningsregistret?

Antalet registerutdrag ur belastningsregistret har ökat lavinartat sedan 90-talet. En delförklaring är att arbetsgivare inom skola och barnomsorg är skyldiga att begära utdrag av den arbetssökande, men det beror också på att privata arbetsgivare allt oftare begär utdrag.

Hur får man ett utdrag?

Det är den arbetssökande som själv begär ut utdraget och får det postat hem till sin folkbokföringsadress. Ansökningsblanketter finns på polisen.se.

Vad står med i utdraget?

I registren till skola och förskola står endast domar för grova våldsbrott och sexualbrott men i övriga utdrag står även mindre förseelser som snatterier och fortkörning. Domarna finns kvar i registret i 10 år för personer som var över 18 år när de gjorde brottet och i 5 år om de var yngre än 18 år.

Vad förutsäger belastningregistret?

Ett utdrag ur belastningregistret förutsäger inte något om en persons pålitlighet. Däremot talar det om vad personen tidigare är dömd för. När det gäller unga människor ska man vara extra försiktig med att dra förhastade slutsatser. Kanske var det den händelsen/domen som fick personen att aldrig mer begå ett brott? Kanske var brottet en ungdomlig förseelse och personen sedan mognat? Kanske tog storebror på sig brottet för att skydda lillasyster?

Det är också en fråga om vad för typ av samhälle vi vill ha. Ska vi förebygga och stänga ute de som ligger i gråzonen eller ska vi ge folk en chans att bli inkluderade i arbetslivet? Kriminellas revansch i samhället – KRIS är, inte så förvånande, starkt kritiska till de slentrianmässiga utdragen.

När ska man ta utdrag?

Av integritetskäl (och med hänsyn till att belastningregistret är omgärdat av högsta möjliga lagstyrda sekretess för att skydda individen) är det viktigt att vara återhållsam med att begära utdrag. Det finns dock undantag. Förutom vid förskola/skola så finns det vissa tjänster som hanterar mycket kontanter eller stöldbegärliga varor där det kan vara nödvändigt att ta registerutdrag. Det viktigt att man kan motivera varför man tar utdrag och att det finns skriftliga rutiner för hur man agerar på informationen och även för hur man hanterar och lagrar informationen.

Samtalet om förseelsen är viktigare än själva utdraget

Det tar cirka två veckor att få utdraget vilket gör att man ofta har den första intervjun innan utdraget kommit. Då kan det vara bra att fråga om det kommer att finnas något på utdraget. Att kunna tillstå vad man gjort och också resonera runt det är förmildrande. Som arbetsgivare tycker jag att man hellre ska fria än fälla. Oftast är provanställning i 6 månader ett tillräckligt skydd för arbetsgivaren.

Personlighetstest som alternativ till utdrag

Ett alternativ till utdrag är personlighetstest som exempelvis MINT – Measure Integrity, som gör det möjlighet att identifiera en hög lägstanivå bland de sökande, vilket kan vara viktigt i branscher som exempelvis hanterar mycket kontanter eller stöldbegärliga varor.

PUL och belastningsregister

Till sist. Tänk på att Personuppgiftslagen – PUL manar till stor försiktighet med att spara uppgifter om enskilda personer elektroniskt. Det bästa är om man har som rutin att ge tillbaka till utdraget till den arbetssökande efter uppvisande. Alternativt att man förstör det i dokumentförstöraren. Om man bestämmer sig för att spara det fysiska utdraget så bör det finnas skriftliga rutiner för hur det går till (personalakt i låst skåp). Dessutom ska den arbetssökande få information om hur utdraget hanteras. Man ska inte spara utdraget elektroniskt.

Relaterade länkar:

Om Siri Wikander

I work with People and Culture at a large retail company. I blog at affarsdrivenhr.se and tweet from twitter.com/siriwikander.
Det här inlägget postades i Arbetsrätt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s