Yahoo förbjuder distansarbete och får PR-problem

Yahoo! är ett företag som det går dåligt för. I ett försök att vända utvecklingen, öka samarbetet och samla krafterna beslutade Yahoos Vd Marissa Mayer i veckan att förbjuda distansarbete. Samtliga medarbetare förväntas infinna sig på kontoret varje dag med start i juni. Protesterna på internet lät inte vänta på sig. Ett twitter-konto i Yahoos namn driver hejdlöst med HR på Yahoo! och den virala kampanjen mot företaget skapar bad-will.

Vad är det som händer?

Jag var på ett seminarium med över 600 tjänstemän för inte så länge sedan. På frågan vilka som kollat sin mejl före frukost samma morgon räckte nästan alla upp handen.

Det är lätt att tro att det endast är de tekniska möjligheterna som gör att medarbetare väljer att arbeta på annan plats än på jobbet men det finns flera skäl:

 • Ökade pendlingstider till arbetet
 • Globala arbetsplatser med kollegor över hela världen
 • Ökad miljömedvetenhet med krav på fler digitala möten
 • Medarbetarens krav på balans i livet (barn, sjuka föräldrar)
 • Personal som är sin egen arbetsgivare – frilansare
 • Man är en attraktiv arbetskraft och därför vill man styra själv

Jag tycker företag ska vara återhållsamma till distansarbete och ha en grundregel där arbetet i huvudsak pågår på den fysiska arbetsplatsen. Skälet är att man generellt kan säga att produktiviteten ökar på arbetsplatsen. Chansen till spontant samarbete med kollegor ökar. Chefer är också förebilder och alltför frånvarande chefer kan skapa en slapp inställning till arbetet som sänker den generella produktivitetsnivå.

Trots dessa fördelar med arbete på en fysisk arbetsplats tycker jag att distansarbete ska tillåtas efter överenskommelse med sin chef. Samtalet ger chans att diskutera omfattningen och rutinerna. Chefen kan signalera att det är en förmån som måste hanteras med ansvar och som kan komma att dras in om den missbrukas. En duktig chef kan styra och följa upp arbetet och på så sätt säkerställa en hög produktivitetsnivå.

Relaterade länkar:

Om Siri Wikander

I work with People and Culture at a large retail company. I blog at affarsdrivenhr.se and tweet from twitter.com/siriwikander.
Det här inlägget postades i Arbetets organisation och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Yahoo förbjuder distansarbete och får PR-problem

 1. Karin Alling skriver:

  Hej,
  jag håller med dig. En rehabiliteringsaspekt finns också – arbetsgivare och chefer har ansvar för sina medarbetare. De behöver kunna se dem för veta hur de mår.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s