Vad kommer efter Ulrich?

Jag har just besvarat en enkät från undersökningsföretaget Executive Trend Survey från Management Events. Frågorna kändes en aning gammaldags just inom HR. Inom IT var det bättre där fokus låg på moln-tjänster som blir många IT-avdelningars stora utmaning under 2013.

Frågorna för HR-området rörde om man kopplat HR-aktiviteterna till affären. Det är en Ulrich-fråga som är typ 10 år gammal. Den är fortfarande mycket relevant för många företag men man behöver även fråga om:

  • företagskultur och beteendeförändringar
  • roller och hur man organiserar upp arbetet inom HR

Att knyta HR till affären innebär att man blir på det klara med VAD man ska göra för att stödja affären. Lika viktigt är att långsiktigt bygga en företagskultur. Det gäller att få kulturarbetet att få genomslag på beteendenivå bland medarbetarna. Det betyder att ledningens syn på kärnvärden, ledarskap och medarbetarskap på ett djupare plan implementeras med affärsplanearbete, utvecklingssamtal, lön och belöning osv. Det betyder också att HR-processerna inte bara måste fungera var för sig utan även säga samma saker om och om igen så att det till slut sätter sig.

Ska man lyckas med detta så gäller det att skapa rörlighet inom HR. Det är därför fler och fler HR-avdelningarna aktivt bygger bort stuprörslösningar med fasta titlar, avdelningar och ansvarsområden och istället låter HR-medarbetare ingå i olika projekt för att kompetens ska vandra runt.

Om Siri Wikander

I work with People and Culture at a large retail company. I blog at affarsdrivenhr.se and tweet from twitter.com/siriwikander.
Det här inlägget postades i För oss som arbetar med HR och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s