Är man dömd att arbeta på ekonomiavdelningen livet ut?

Vi har en demografisk ålderstruktur i Sverige som gör att vi för första gången i historien har större utflöde än inflöde på arbetsmarknaden. Det betyder att offentlig sektor/företag kommer att ha allt svårare att nyrekrytera. Även om vi plötsligt ökar naiviteten, sysselsättningsgraden eller arbetskraftsinvandringen så är behovet så stort att bristen på arbetskraft troligtvis kommer att finnas kvar till minst år 2025. Samtidigt definierar unga en lyckad karriär först och främst med möjlighet till ”Kontinuerlig personlig utveckling”.

Den första negativa trenden borde gå att lösa med den andra positiva trenden.

Om man har lyhörda chefer, en bred syn på kompetens och en organisation med team som bildas vartefter uppgifter uppstår så borde man få till en organisation där medarbetarna får ”kontinuerlig personlig utveckling”. Det borde öka chansen att behålla och utveckla personal och minska behovet av nyrekrytering.

Hur går man till väga rent praktiskt för att öka den interna rörligheten?

Man sätter mål för intern rörlighet och regelbundna utvecklingssamtal. Mäter och belönar för det. Chefer som är duktiga på att utveckla sina medarbetare och att internrekrytera kan exempelvis få bonus.

Genom sociala intranät, gemensam problemlösning (crowd sourcing), kreativa workshops (crowd innovation), medarbetarprofiler med sökbar kompetens, platsannonser för interna projekt, arbetsrotation, lunch-roulette där medarbetare slumpas att äta med en kollega så skapas nätverk och kompetens tas tillvara.

Man blandar upp HR, Ekonomi, IT, Affärsutveckling och Marknad så de sitter tillsammans och har samma chefer och blandade ledningsgrupper. Man sätter gemensamma affärsplaner. Man annonserar ut arbetsuppgifter efter behov och blandar team med den kompetens som behövs.

Några andra förslag?

Om Siri Wikander

I work with People and Culture at a large retail company. I blog at affarsdrivenhr.se and tweet from twitter.com/siriwikander.
Det här inlägget postades i Arbetets organisation och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s