Skinner och Candy crush

Kommer ni ihåg B. F. Skinner som forskade på förstärkning och bestraffning? Om jag minns rätt lät han en grupp råttor trycka på en pedal och få en matbit. De tryckte på pedalen när de blev hungriga men inte annars. En annan grupp råttor tryckte på knappen och så blev det mörkt. De lät bli knappen. En tredje grupp råttor fick en pedal som helt randomiserat gav ingenting eller massor med mat. De råttorna blev helt besatta av pedalen. De kunde inte lämna den.

Candy Crush Board 2

Jag kom och tänka på detta när jag spelade Candy Crush på telefonen. Det är ett spel där man ska ta sig fram på en bana genom att få tre, fyra eller fem i rad. Oftast går det dåligt men då och då lyckas man få in fyra i rad eller till och med fem i rad. Någon enstaka gång kan man till och med få fem i rad två gånger och sedan para ihop två strösselbollar. Fyrverkeri och framgång! Det är ett fånigt litet spel men det är väldigt svårt att slita sig när man väl börjat om detta vittnar Emanuel Karlsten i DN med orden:

De senaste veckorna har vi slutat prata med varandra hemma, allt vi gör är att spela Candy crush. Ibland hörs ett vrål från toaletten, sovrummet eller annan plats tidigare använd för avskildhet. Då har någon just klarat helvetesbanan de kämpat med i dagar. När detta sker möts vi i en ritual av famntag och gratulationer för att sedan åter försänkas i spelet och nästa bana.

Om vi nu översätter dessa beteenden till relationen ledare och medarbetare vad händer då?

Inkonsekvent ledarskap
Ett inkonsekvent ledarskap med lika inkonsekvent återkoppling skapar medarbetare som hänger chefen i hasorna och ständigt undrar när nästa belöning eller bestraffning kommer.

Konsekvent ledarskap
En ledare som vill ha självständiga och framgångsrika medarbetare behöver skapa tydlighet kring vad som händer när medarbetaren trycker på pedalen. Det måste finnas:

  • avgränsat ansvarsområde
  • aktivitetsplan och budget
  • befogenhet
  • konsekvent och regelbunden feedback

Tack för inspiration till detta inlägg J.!

Om Siri Wikander

I work with People and Culture at a large retail company. I blog at affarsdrivenhr.se and tweet from twitter.com/siriwikander.
Det här inlägget postades i Lön & Belöning, Ledarskap och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s