Ska minoriteten anpassa sig till organisationen eller tvärtom?

Då och då stöter jag på manliga chefer som funderar över hur det kommer sig att vissa kvinnor blir så personlighetsförändrade när de blir chefer. De är duktiga medarbetare. När de blir chefer fortsätter de att leverera men de blir auktoritära och kör med folk. De manliga cheferna är positiva till kvinnliga chefer och vill skapa en jämställd arbetsplats men de märker att denna strävan stöter på svårigheter.

Det är en intressant frågeställning. Det finns några olika saker att reda ut. Jag resonerar på gruppnivå. Det finns alltid individuella undantag. Det finns både män och kvinnor som inte passar som chefer.

Orsaksammanhang

Vi lever i ett samhälle där den manliga chefen är normen. Det betyder att när en man misslyckas som chef så förklarar vi det oftast det med yttre orsaker som att det var något fel på uppdragets utformning eller brist på budget. Om en kvinna misslyckas som chef så ligger det nära till hands att förklara det med att hon eller kanske till och med hela gruppen kvinnor inte klarar att vara chefer.

Normen

Majoriteten sätter normen på en arbetsplats. Normen bestämmer hur vi talar, hur vi klär oss, hur vi löser problem, hur vi skämtar osv. Majoriteten har omedvetna fördelar av normen och får inga direkta känslomässiga negativa upplevelser av den och därför är den relativt osynlig för dem. Fråga exempelvis en svart man hur det är att vara svart och han kan målande beskriva det i detalj. Fråga en vit man hur det är att vara vit och han kanske inte ens förstår frågan.

Organisationen möter minoriteten

När minoriteten misslyckas som chefer beror det oftast på att individen har fått anpassa sig till organisationen och dess normer istället för tvärtom. Vill man på allvar skapa mångfald på en arbetsplats så behöver man kontinuerligt jobba med beteenden och attityder för att organisationen ska anpassa sig till individerna och ge alla lika möjligheter att bidra.

Om Siri Wikander

I work with People and Culture at a large retail company. I blog at affarsdrivenhr.se and tweet from twitter.com/siriwikander.
Det här inlägget postades i Mångfald och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Ska minoriteten anpassa sig till organisationen eller tvärtom?

 1. Maja Fingalsson skriver:

  Toppenblogg Siri! Jag har delat och kommenterat på mitt företags FB sida People & Culture.

  Du och jag var förresten ”halvkollegor” i våras då jag var interim på Axel J International 🙂

  Trevlig helg! Hälsar Maja Fingalsson

  Skickat från min iPhone

  20 sep 2013 kl. 00:08 skrev ”Affärsdriven HR” :

  > >

 2. Anna Mindelöf skriver:

  Hej Siri,

  Jätte bra inlägg. Inom den organisationen jag är nu sa har vi en jätte utmaning med könsfördelningen. Det har dels att göra med att det är andra lagar i det land som HQ ligger men ocksa med att kulturen pg a det är degenererad in i organisationen. Här har man i stort sett missat att det finns andra faktorer än kön som skapar en ”diversed” arbetsplats. Jag tycker frageställning är spot on. Hur far du da organistionen att anpassa dig efter dig som kvinnlig chef eller som chef över huvudtaget. Handlar saklart om att lyfta fragan i varje ledningsgrupp, i varje chefsgrupp o i varje möte, pa ett eller annat sätt.

  Hälsar

  Anna

  • Siri Wikander skriver:

   Tack! Jag tror precis som du att man måste jobba med kultur, beteenden och attityder. Kanske inte ens under rubriken ”Mångfald” utan hellre under rubriken ”Vilka beteenden och attityder skapar en företagskultur där allas kompetens tas tillvara och där alla får vara med och bidra”. Jag tror ledningen måste gå före och sedan får det sprida sig neråt i organisationen. Om ni är en internationell organisation kan ni alltid gå före i Sverige. Bra grejer har en tendens att smitta av sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s