Skånepolisen: Individens ansvar eller ledningens?

Vi är nu inne på den tredje dagen av Niklas Orrenius rapportering av Skånepolisens register över Romer. Vi vet nu att det finns två register, att oskyldiga finns listade och att flera är minderåriga. Vi vet också att Skånepolisen svarat nekande på frågan om det fanns register vid en inspektion av SIN (Säkerhet- och integritetsskyddsnämnden) under 2012.

Men nog om bakgrunden.

Det som är intressant ur ett organisationsperspektiv är att en internutredning tillsatts och att den polisman som upprättat registren inte vet om hen får vara kvar. Vilka beslut som tas nu och hur ledningen agerar är en oerhört viktig fråga för den framtida kulturen inom Skånepolisen.

Scenario 1:
Polismannen, och kanske också hens chef, sägs upp och får ta hela skulden. Alla drar en lättnadens suck, ledningen sitter kvar och problemformuleringen handlar om en individ som gjort fel inte om en kultur. Om några år är risken stor att det kommer ytterligare register eller liknande feltramp.

Scenario 2:
Ledningen avgår. Individen och hens chef omplaceras. Den nya ledningen går direkt ut och säger att man ser mycket allvarligt på det som hänt. Att man avser att jobba igenom hela Skånepolisen från topp till tå och sätta en kultur där rättssäkerheten, allas lika rättigheter och den enskildas ansvar att säga ifrån vid felaktigheter genomsyrar organisationen och varje polismans agerande.

Vad kommer att hända?
Med tanke på vilket genomslag denna händelse fått i internationella och nationella medier tror jag det finns viss chans för ett beslut som i alla fall låter som upptakten till scenario 2. Men eftersom maktens intresse att bibehålla sin position är omvittnat tror jag det finns en överhängande risk att man inte på allvar tar tag i kulturen. Det är ett arbete som tar lång tid och kräver ihärdighet från ledningen. Finns det så motiverade personer på ledningsnivå inom Skånepolisen idag? Eller måste de rekryteras utifrån?

Om Siri Wikander

I work with People and Culture at a large retail company. I blog at affarsdrivenhr.se and tweet from twitter.com/siriwikander.
Det här inlägget postades i Företagskultur och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s