Inlåsningsmekanismer för 50+

Det finns inlåsningseffekter av arbetstagare som är över 50 år vilket är olyckligt eftersom många är på sin absoluta topp yrkesmässigt då och borde vara mycket attraktiva för arbetsgivare. Inlåsningseffekterna gör att många går arbetslösa eller stannar på ett jobb fast motivationen sviktar.

Inlåsningsmekanismerna är för hög lön och åldersdiskriminering. Jag förklarar mer nedan.

Högre lön än marknadslön
SNS har sammanställt studier som visar att tjänstemän som jobbat länge på samma arbetsplats tjänar bättre än marknadslön och inte skulle få lika bra betalt om de sökte sig ut på marknaden och därför hellre stannar.

Åldersdiskriminering
Diskrimineringsombudsmannen har sammanställt studier som visar att många upplever åldersdiskriminering efter 45 år och utvecklar strategier för att hantera detta. Har man ett arbete försöker man exempelvis se yngre ut och om man söker arbete döljer man sitt födelseår och försöker undvika ämnen vid intervjun som drar tankarna till åldern.

43% av svenskarna instämmer i påståendet att personer över 50 år inte kan förväntas arbeta lika effektivt som någon som är yngre (Eurobarometer 263:2007). Det motsägs av studier som visar att om äldre arbetar långsammare så kompenseras det av deras erfarenhet. De vet hur de ska ta sig fram och gör rätt direkt.

Det finns också en syn på äldre att man inte hänger med i exempelvis digitalisering vilket rimmar illa med att andelen som använder digitala hjälpmedel och är aktiva på sociala medier ökar.

Reflektion
Vad gäller lönen kan arbetsgivare säkert bli bättre på att benchmarka löner och jobba med baslön och tillägg (pålägg kopplade till exempel chefsuppdrag). Vissa arbetsgivare är duktiga på att sänka löner när någon flyttas till en ”mindre” tjänst medan andra är konflikträdda eller rädda för att förlora kompetens och avstår.

Vad gäller diskrimineringen tror jag för egen del att många äldre slår bort tanken vid att söka nytt jobb för att man inser att det inte lönar sig. Den ”kalkylen” liknar den som många invandrare gör när det ger upp innan de har försökt. Omgivningens historier, och mediabilden gör sitt till. Diskrimineringen gör att man förblir där man är.

Synen på äldre som mossiga tror jag delvis beror på att vi umgås åldersegregerat i Sverige. Unga för sig och gamla för sig. Man har också en tendens att se äldre som är mossiga som ett bevis på att ALLA äldre är mossiga. Det är ju så diskriminering fungerar och det är så vi gör för att göra världen mindre komplex. Det förklarar till exempel varför många äldre som klär sig ”ungt”, hänger med i musik, reser och är aktiva på nätet oftast misstas för yngre.

Det är svårt att förstå synen på äldre som trötta och långsamma när man tänker på exempelvis Marie-Louise Ekman (född 1944 och chef för Dramaten) eller Jan Eliasson (född 1940 och FNs vice generalsekretare). När man är över 45 år har man en bredd i sin erfarenhet och antalet vabb-dagar har oftast minskat radikalt. Prestigelöshet har en tendens att öka med åren. Man blir tryggare helt enkelt och de flesta får lättare att erkänna fel och lyfta fram andra.

Om Siri Wikander

I work with People and Culture at a large retail company. I blog at affarsdrivenhr.se and tweet from twitter.com/siriwikander.
Det här inlägget postades i Mångfald och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s