Är det verkligen någon fördel med nätverkande medarbetare?

Synen på nätverkande medarbetare varierar från arbetsgivare till arbetsgivare. En del begränsar det och andra ser det som en tillgång. Det kan bero på uppdragets art men det kan också vara en kulturfråga. Jag tror generellt att arbetsgivare är dåliga på att uppmärksamma fördelen med nätverkande medarbetare.

Vad är nätverkande?

Nätverkande kan vara digitalt och i verkliga livet. Det kan vara med personer man inte känner och med personer man känner. Det kan vara med kollegor på den egna avdelningen och på andra avdelningar och orter. Det kan vara i mötesplatser som skapats av arbetsgivaren och i mötesplatser som uppstår utanför jobbet.

Vad gör en nätverkande person?

 • Har ett professionellt nätverk
 • Interagerar dagligen med sitt nätverk genom att ställa frågor, svara på frågor, bidra med aspekter i pågående diskussioner och lägga upp länkar
 • Följer tips och länkar till intressant läsning/föreläsningar/personer
 • Bidrar själv med tips och länkar
 • Deltar i nätverksträffar, sitter med i styrelser, arrangerar möten, umgås med tidigare kollegor, träffar personer som jobbar hos företag med liknande verksamhet, håller föredrag osv.

Vilken fördel har detta för arbetsgivaren?

 • Medarbetaren befinner sig i en situation av ständigt lärande
 • Medarbetaren har ett stort nätverk att fråga om den kör fast med arbetsuppgifter
 • Medarbetaren är uppdaterad på de senaste trenderna och den senaste tekniken
 • Medarbetaren pratar om sitt jobb utanför jobbet och synliggör kultur, värderingar, arbetsuppgifter
 • Medarbetaren har ett agerande som lockar till sig arbetssökande
 • Medarbetaren kan agera ambassadör för företaget
 • Medarbetaren kan hjälpa till och skapa innehåll i företagets digitala kanaler

Vad kan jag göra som chef?

Man kan uppmuntra nätverkande beteende genom att fråga: ”Har du någon i ditt nätverk som vet hur man kan lösa den här typen av problem?” eller ”På vilket sätt kan och vill du agera ambassadör för vårt företag?”. Om man känner sig osäker kan man fråga: ”Vilka avgränsningar gör du?” Man kan också ha en stående punkt på agendan där man aktivt identifierar trender, ny teknik och företag som verkar duktiga och man kan benchmarka mot.

Om Siri Wikander

I work with People and Culture at a large retail company. I blog at affarsdrivenhr.se and tweet from twitter.com/siriwikander.
Det här inlägget postades i Attraktiv arbetsgivare, Förändringsarbete, Kommunikation, Samarbete i grupp och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Är det verkligen någon fördel med nätverkande medarbetare?

 1. Tomten skriver:

  Det här upplever jag är knivigt. Ska det vara ett krav att vara nätverkande? Jag har aldrig sett mig själv som nätverkande men har goda relationer med många. Men måste man inte även som medarbetare få ha en integritet skiljd från arbetet? Att inte måst göra reklam för sitt företag och att kulturen ska vara okej även md det?

  Jag är kluven till utvecklingen. Nätverkande kan ha sina fördelar men jag ser fler och fler som är yta i alla sina relationer. Hur ser vi skillnaden mellan goda relationer och ”flest kontakter på LinkedIn”?

  • Siri Wikander skriver:

   Hej,
   Ursäkta sent svar! Våren var lite för hektisk för att hinna med bloggen. Bra att du lyfter detta! Jag tycker precis som du att medarbetare ska få välja helt fritt om de vill representera företaget eller inte på sin privata tid. Däremot tycker jag att vissa tjänster kräver att man nätverkar både internt och externt för att lära sig och ha kontakter att fråga när något nytt eller svårt dyker upp.

   Mängden kontakter kan ha betydelse när man vill få snabb spridning på ett budskap. Men mängden säger, precis som du lyfter, inget om kvaliteten. Där kan en kontakt vara mer värt än 1000 stycken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s