Partiledarnas lönesättning

Partiledarnas löner 2012

Detta är en bild på partiledarnas löner under 2012 som Mer inflytande har tagit fram baserat på en artikel i DN. Så här skriver de:

Jonas Sjöstedt får samma lön som övriga riksdagsledamöter, men betalar allt över 27 500 till vänsterpartiets partikassa. I runda slängar 12 000 i skattade pengar. Man får respektera att Sjöstedt lever som han lär. Samtidigt får Löfvén ingen lön från riksdagen eftersom han inte är invald ledamot. Han får istället dubbel riksdagslön rakt ur socialdemokraternas partikassa. Löfvéns årslön är alltså 1,38 miljoner. Reinfeldt kvitterar ut 154 000 per månad. 144 000 från staten och 10 000 från moderaternas partikassa. Tydligen är 144 000 lite för lite för att Reinfeldt ska klara sig. 1,84 miljoner i årslön. Annie Lööf är inte sämre hon, 151 667 får hon totalt, varav hela 35 667 från Centerpartiets partikassa. Lööf verkar inte klara sig på en svältön på 116 000 i månaden. Årslön: 1,82 miljoner. I jämförelse har Sjöstedt alltså runt 480 000 i årslön. Romson och Fridolin tjänar alltså 53 800 per person, inte tillsammans. De delar alltså inte på lönen. Det råkar bara vara det enda partiet som har två partiledare.

Mer Inflytande kommenterar skillnaderna som till viss del är ideologiskt och praktiskt grundade. Det faktum att Annie Lööf, trots att hon är kvinna, tjänar så bra kan man nog tacka Maud Olofsson för. Det är dock lite i  ögon fallande att de minsta partiernas partiledare tjänar så bra. Men nog om det.

Det jag funderar över är partiledarnas löner i jämförelse med en Vd för ett börsnoterat företag. En återhållsamt betald Vd för ett börsbolag tjänar i genomsnitt 3,5 miljoner/år. Det betyder att partiledarna tjänar mindre än hälften. Att vara partiledare innebär en enorm arbetsbörda och ständig mediaexponering.

Jag tar inte ställning i sakfrågan. Det kräver en längre diskussion (hela bilden saknas också vad gäller bonusar, pensioner och avgångsvederlag). Skillnaden säger dock något om hur vi värderar demokrati kontra aktieägare i Sverige.

Tycker ni att det är rimligt?

Tack för tipset Johannes Sundlo!

 

Om Siri Wikander

I work with People and Culture at a large retail company. I blog at affarsdrivenhr.se and tweet from twitter.com/siriwikander.
Det här inlägget postades i Lön & Belöning och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s