HR-trender för 2014

Nedan har jag sammanställt en lista över de trender jag tycker mig se för 2014:

  • Mångfald  slutar vara en fråga som drivs av HR-avdelningen och börjar drivas av ledningen.
  • Film för lärande, CV, Employer Branding boomar. Detta kan komma att påverka den traditionella e-learningen eftersom den tar längre tid i anspråk än en kort ”wiki” som är vanligt på youtube.
  • Vi lägger om vårt dataanvändande från dator till mobil. LinkedIn förväntar sig att 50% av deras användare kommer använda appen och satsar stort på utveckla den.
  • ”Finns det en app?” blir en naturlig följdfråga när mobilanvändandet ökar. Leverantörerna kommer att erbjuda sina kunder tjänster i appar. HR-avdelningarna är dock fortfarande inte på app-bollen så cheferna får vänta lite till på interna app-lösningar.
  • Big data – under 2014 kommer företagen ta steget mot att verkligen analysera medarbetardata och fatta beslut utifrån det.
  • Återkoppling från chefer kommer att öka – ett utvecklingssamtal per år är helt enkelt för lite. Det går hand i hand med att många företag tittar på hur de ska utvärdera och utveckla prestation. Men kommer leverantörerna erbjuda tillräckligt användarvänliga system som inte slukar chefernas tid? Det finns några bubblare men på det stora hela är det mycket användarovänligt där ute.
  • Googla människor blir allt vanligare. Både för att anställa men också för att låta sig anställas. LinkedIn är förstås det man tänker på i första hand men det finns många andra intressanta tjänster som Identified, TalentBin, Gild och Entelo som kommer starkt. Detta betyder också att arbetsgivarna lägger om sin budget för att synas mer digitalt.
  • Söka jobb digitalt – tryckta platsannonser kommer att minska. 7 av 8 söker jobb digitalt idag.
  • Lönefrågan – kanske börjar löneprocessen att diskuteras som en följd av den ökade utvärderingen. Hur sätts lönerna egentligen? Är de mappade mot prestationen på ett strukturerat sätt?

Är det något annat ni vill lyfta fram?

Om Siri Wikander

I work with People and Culture at a large retail company. I blog at affarsdrivenhr.se and tweet from twitter.com/siriwikander.
Detta inlägg publicerades i För oss som arbetar med HR, Förändringsarbete och märktes . Bokmärk permalänken.

En kommentar till HR-trender för 2014

  1. Pingback: Mångfald = personer vi inte gillar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s