Varför pratar unga män om sig själva som lata?

– Jag är för lat för det.

Två unga män blev i torsdags intervjuade om sommarjobben som kommunerna erbjuder de arbetslösa ungdomarna. De unga männen tänker tacka nej och förklarar det med:

– Jag är för lat för det.  (Studio Ett i P1 10 april).

Det är inte ovanligt att pojkar och män talar om sig själva som lata.

Det är så SORGLIGT.

Varför gör de det? Vem sa till dem att de var lata? Vem fick dem att känna sig lata? När bestämde de sig för att de var lata?

Jag tror att ”sanningen” om killars lathet uppstår i skolan.

Både tjejer och killar kommer till sin första skoldag förväntansfulla. Det går ganska bra de första åren men sedan händer något. Tjejerna drar ifrån medan killarna halkar efter. Killarna har svårt att sitta still och får skäll. Tjejerna gör sina uppgifter och får beröm. Hjärnforskarna har förklarat det som en tillfällig ojämnhet och över tid kommer killarna i kapp igen men HUR hanterar man som kille att känna sig efter, dålig och missanpassad?

Jag tror att man börjar prata om sig själv som lat.

Det är förstås ett helt omedvetet sätt att överleva en jobbig situation och ett utmärkt sätt att skydda sin självkänsla. Problemet är bara att det kan bli en livslång sanning som man själv (och samhället) bidrar till att upprätthålla.

Det finns ett annat problem också.

Om killar har rykte om sig att vara lata så kommer de få svårare att få jobb. Risken finns att när andelen kvinnliga chefer ökar så kommer de välja bort ”de lata killarna” och välja ”de duktiga tjejerna” istället. Samtidigt vet vi att blandade grupper presterar bäst.

Vad är då lösningen? 

Jag tror på åldersintegrerade klasser (exempelvis 10-12 åringar i samma klass) med individuellt anpassad studieplan där ojämnheterna blir mindre synliga och alla får prestera på precis den nivå där de befinner sig.

Då kan alla få glänsa och slipper tala om sig själv som lata.

Om Siri Wikander

I work with People and Culture at a large retail company. I blog at affarsdrivenhr.se and tweet from twitter.com/siriwikander.
Det här inlägget postades i Mångfald, Utbildning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s