Till dig som är chef och undrar hur du ska hantera det här med digitaliseringen

Har du krav på dig som chef att utnyttja möjligheterna med digitaliseringen?  Har du medarbetare som är aktiva på sociala medier? Gör allt det här dig irriterad och orolig? Nedan listar jag några av dina alternativ:

Att förbjuda hela skiten:
Det går inte att stoppa digitaliseringen. Den är som en tsunami. Det är inte möjligt att förbjuda medarbetare att vara aktiva på sociala medier. Det finns inget stöd i lagstiftning och försöker man ändå så upplevs man som arbetsgivare som stenålders. Det digitala och sociala medier är här för att stanna. Face it. Annars blir du betraktad som en dino-chef.

Att öppet klaga på digitaliseringen:
Att öppet klaga på hur krångligt det är med digitaliseringen och allt man måste lära sig och följa med i är oklokt. Det finns mycket effektivisering och affärsmöjligheter i det digitala. Bättre att tyst lyssna till du greppat läget. Det är ovanligt att medarbetare skriver ogenomtänkta saker om sin arbetsgivare på sociala medier. Och oftast slår det mer tillbaka på dem än på dig. Svarar du bara lugnt och sakligt på inlägget så lägger sig saker fort. Internet älskar konflikt. Det ska du inte ge dem.

Att i smyg fylla på med egen kunskap:
Du kanske inte själv använder digitala verktyg eller hänger på sociala medier? Ingen fara. Du är inte ensam. Men istället för att sticka huvudet i sanden så kanske du ska be IT, en kollega, en vän eller dina barn visa dig hur man gör? Och sedan ägna några minuter varje dag åt att lära dig något nytt som att betala räkningar, kolla mejl, läsa nyheter, beställa en bok eller kolla vad dina konkurrenter har för sig. Du behöver inte älska det. Du behöver bara lära dig så mycket så du kan klara ditt chefsuppdrag.

Att fylla på din och dina chefskollegors kunskap:
Du kanske ska ta med dina chefskollegor på en utvecklingsdag? Det finns gott om konsulter och företag som kan hjälpa dig och dina chefskollegor att lägga ett digitalt raster på det ni gör. Jag kan varmt rekommendera utbildningsföretaget Hyper Island. Jag lovar. Du behöver inte kunna ett smack innan. Det enda du behöver göra är att glänta lite på dörren till det digitala. Det finns affärsmöjligheter här som kan hjälpa dig och din organisation att växa.

Att på ett avdelningsmöte diskutera digitaliseringen:
Detta råder jag alla chefer att göra så att ni tillsammans kan dela med er av vad ni kan om sociala medier och digitala affärsmöjligheter och hjälpmedel. Jobbar ni med HR kan det vara bra att diskutera hur HRs uppdrag förändras pga digitalisering och sociala medier. Hur kan HR bidra till att stärka arbetsgivarvarumärket? Hur kan HR använda LinkedIn för att hitta nya medarbetare? Hur kan HR använda Outlook effektivt? Hur kan HR bidra till digitalt nätverkande. Osv.

Att ha enskilda samtal med medarbetare
Har du någon/några i din grupp som har särskilt hög närvaro på sociala medier så kan det vara värt att ha enskilda samtal. Ha ett undersökande förhållningssätt. Du har förmodligen samtal med någon som kan mycket mer än du kan.

 • Hur ser din närvaro ut på sociala medier?
 • Vad är det som lockar?
 • Vad lär du dig som du har nytta av i jobbet?
 • Vad gör du för avgränsningar?
 • Vad tycker du jag ska tänka på som din chef?
 • Skulle du vända dig till mig om du råkade gå över gränsen?
 • Skulle du kunna tänka dig att agera ambassadör för oss som arbetsgivare?
 • Hur skulle det gå till?
 • Har du tankar på hur vi som företag bättre kan utnyttja digitaliseringens möjligheter?
 • Vill du dela med dig till resten av gruppen av det du kan?

Läsvärt i anknytning till ovanstående:

Om Siri Wikander

I work with People and Culture at a large retail company. I blog at affarsdrivenhr.se and tweet from twitter.com/siriwikander.
Det här inlägget postades i Förändringsarbete, Kompetensutveckling, Ledarskap och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Till dig som är chef och undrar hur du ska hantera det här med digitaliseringen

 1. Riktigt bra inlägg och vad kul att du länkar till mitt blogginlägg på samma tema. Tack för det!

 2. Bra konkreta uppfattningar som dessutom är uppmuntrande för de ledare som känner sig lite tafatta. Delar vidare på LI.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s