Risken med att föreläsa i Sverige

I veckan var jag på ett frukostseminarie och lyssnade på en engelsman som är känd för att i tjugo år ha skapat mötesplatser runt om i världen för kreativa människor. Han pratade om kreativitet och visade filmer från workshops, drog citat, berättade om coola företag och drog exempel ur sin bok. Alla exempel var män. Vi var kanske 100 stycken i publiken. Genomsnittsåldern var 30 år och det var hälften män och kvinnor. På slutet när vi genomfört en workshop och stod på golvet runt föreläsaren var det en kvinna som frågade:

– Have you ever considered the lack of women in your material?

Föreläsaren blir uppenbart ställd och säger att hans bilder bara reflekterar industrin. Att det inte lönar sig att peka finger. Att det inte finns några kvinnor. Och att när han frågar kvinnor så vill de inte ställa upp. Att man så klart ska ge kvinnor chansen men att det är ett problem att när kvinnor är föräldralediga så är de borta i ett år. En kille i publiken sa:

– På vårt företag ser vi att män och kvinnor som är föräldralediga får en erfarenhet som vi andra inte har. Vi ser också att få barn gör att man förstår kunder på ett annat sätt.

Föreläsaren
Jag förstår föreläsaren. På ett sätt tycker jag det är befriande att hans invändningar är så öppet uttalade. Han tror verkligen på sina invändningar och han är ju inte ensam om att resonera så här. Frågan är ju egentligen vad han gör med publikens ifrågasättande. Borstar han av sig, ger Assange rätt och anklagar svenskarna för att vara helt insnöade på feminism, går vidare och gör som han alltid har gjort? Eller bestämmer han sig för att lära sig mer om den här frågan? Hur ska föreläsaren då göra? Han vill ju verkligen inte bli pekad finger på.

Hur lär man sig mer om mångfald?
Man måste göra precis det som man gör för att bli mer kreativ. Man måste utsätta sig för nya saker och fylla på med ny kunskap. Man måste ta stafettpinnen själv så man inte hela tiden ligger efter och känner att andra pekar finger åt en.

Konkreta förslag:

Sakfrågan
Föreläsarens invändningar är vanligt förekommande och oberoende av person. Invändningar stämmer inte helt med verkligheten men de är 100% sanna för den som säger så här. Att ändra inställning och perspektiv tar tid. Den här föreläsaren kom så att säga från 50-talet rakt in 10-talet. Klart det kommer smälla.

Vad är då sanningen om mångfald?

  1. Det finns gott om forskning på att blandade grupper presterar bättre. De är lite mer frustrerade för samarbetet är inte jättelätt men de kommer till bättre resultat.
  2. Föräldraledighet är jobbigt för arbetsgivaren. Givetvis lär man sig saker som man har nytta av på jobbet och man mognar som människa. Men likväl ska arbetsgivaren ordna så att arbetsuppgifterna löses av någon annan. Det tar tid och energi. Därför är delat uttag av föräldraledigheten viktigt för arbetsgivare. Fler som lär sig av föräldraledighet och kortare störningar i verksamheten så att säga.
  3. När män tittar uppåt i IT-industrin så kommer de se män och tänka vad bra här finns det många chanser för mig. När kvinnor tittar uppåt i IT-industrin så kommer de att se män och tänka att det här är ingen idé. När sedan männen kommer och frågar kvinnor om de vill bli chefer eller ställa sig på scen inför alla män så kommer de att tveka. Det krävs uppmuntran. Det krävs att mannen visar att det är viktigt på riktigt och att det är kvinnans kompetens man vill ha och inte bara snygga till siffrorna.

Risken, eller snarare möjligheten, med att föreläsa i Sverige är att man utvecklas.

Om Siri Wikander

I work with People and Culture at a large retail company. I blog at affarsdrivenhr.se and tweet from twitter.com/siriwikander.
Det här inlägget postades i Attraktiv arbetsgivare, Företagskultur, Kreativitet och innovation, Mångfald och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Risken med att föreläsa i Sverige

  1. Tack för bra genomgång av mångfaldinsatser. När det gäller IT-branschen kan du förutom GeekGirl och DataTjej också lägga Womentor (för att främja kvinnliga IT-chefer – http://www.womentor.se) och Next Up (skol-IT-tävling för åttondeklassare, i samarbete med bl.a. DataTjej – http://www.nextup.se)
    /Fredrik v Essen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s