Om jag drev en flyktingförläggning…

Föreställ er följande:
Bussen med nyanlända anländer till flyktingförläggningen sent på kvällen. Det är kallt och mörkt och många har rest långt. Ovanför ytterdörren hänger en skylt med VÄLKOMMEN på flera olika språk. De som redan bor på flyktingförläggningen har förberett kvällsfika med bröd som de själva bakat. Man anvisas sängplatser där sängarna och påslakanen är byggda och sydda i flyktingförläggningens verkstäder. På barnens sängar väntar en nalle som en familj på orten har skänkt. Efter en natts sömn och frukost är det dags för samling och information med hjälp av digitala tolkar. Detta är vad som gäller på ”min” flyktingförläggning:

Grundläggande behov:

 • Alla har möjlighet till en veckas vila efter ankomst. Då sker också en första inventering av fysisk och psykisk hälsa. Tolkar finns tillgängliga dygnet runt via Sveriges digitala tolktjänst (typ tolkar via Skype) som staten tagit fram.

Sysselsättning för att skingra tankarna och bidra:

 • Under sin andra vecka väljer den nyanlände om man vill ”jobba” i bageriet, köket, städet, tvätteriet, trädgården, stallet, sy- eller snickarverkstaden som tillsammans gör flyktingförläggningen i princip självförsörjande. Alla arbetar 4 timmar per dag och på lördagarna åker man till stan och för att sälja sakerna på torget. Söndagar är ledigt.

Digitala verktyg för att lära sig svenska:

 • På flyktingförläggningen finns som nämnts tidigare ett bageri. Där bakar de nyanlända bröd som de varje morgon levererar till de närliggande företagen. I gengäld får de var sin smartphone. På flyktingförläggningen finns trådlöst wifi.
 • Alla ägnar minst fyra timmar per dag till att lära sig svenska i sina smartphones. Svenskaundervisningen sker genom digitala webinar och smartphonesappar. De digitala språktjänsterna är framtagna av staten och tillhandahålls öppet och gratis så att även de som är på väg till Sverige kan börja plugga svenska. Man registrerar sig och får certifikat för varje steg man klarar vilket sedan kan användas när man söker jobb.
 • I gemensamhetsutrymmena talas endast svenska och där visas svensk TV som de nyanlända kan följa med i med hjälp av översättningsappar.

Samverkan med civilsamhället:

 • Barnen uppmuntras att så snabbt som möjligt börja förskola och skola. Först i små klasser där de bara fokuserar på att lära sig svenska och sedan i ordinarie klasser. Förskolan och skolan ligger vägg i vägg med flyktingförläggningen och både förskolan och skolan förlägger delar av sin verksamhet i trädgården och i verkstäderna. De nyanlända är välkomna på skolans olika konserter och föreställningar.
 • De närliggande företagen erbjuder sina medarbetare att förlägga några timmar av sin arbetstid på flyktingförläggningen. Exempel på aktiviteter som de gör är: agera god man, jobba i köket eller verkstaden eller ta med de nyanlända på utflykt. De nyanlända uppmuntras öva svenska och att nätverka.

Myndighetskontakter har samordnats och förenklats:

 • Ett informationsmaterial om ansökningsprocessen delas ut med telefonnummer till ”Supporten”- en mångspråkig kundtjänst dit asylsökande kan vända sig med frågor.  Supporten har startats av staten i samarbete med försäkringskassan, arbetsförmedlingen och socialtjänsten som nu, genom ett trollslag, har tillgång till ett gemensamt datasystem där handläggarna lätt kan hitta information. Regler, rutiner och dokument är standardiserade över hela Sverige. Det finns snabbspår för de som har utbildning i bristyrken eller redan har ett arbete i Sverige
 • Alla nyanlända får EN kontaktperson på kommunen som samordnar alla kontakter med myndigheter.

Praktik och jobb:

 • Under den andra veckan få de nyanlända träffa en jobbcoach som inventerar utbildning, kompetens och intresse. De nyanlända delas in i fyra kategorier: 1. Har utbildning inom ett bristyrke (vård, it, lastbilschaufför). 2. Har erfarenhet av att driva eget företag. 3. Har gymnasieutbildning eller motsvarande. 4. Saknar skolgång. Insatserna anpassas sedan efter de olika grupperna.

Skärmavbild 2015-11-15 kl. 18.12.00

 • En gång i veckan anordnas ”CV-stuga” där man får hjälp att skapa en CV via de enkla webbformulär som Arbetsförmedlingen erbjuder på nätet. Resultatet blir en ”infographic” som ligger i en jobbsökardatabas av typen LinkedIn. Dit kan de nyanlända länka när de söker jobb. CV-stugan sköts av frivilliga HR-generalister på de närliggande företagen.
 • Alla ska genomföra tre månaders praktik. Alla företag och offentliga organisationer (typ sjukhus, förskolor mfl) i Sverige är i lag ålagda att ha en praktikant per 20 anställda.

Visst vore man stolt över Sverige om nyanlända, civilsamhälle, stat och kommun samverkade på det här sättet? 

Om Siri Wikander

I work with People and Culture at a large retail company. I blog at affarsdrivenhr.se and tweet from twitter.com/siriwikander.
Det här inlägget postades i Mångfald och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Om jag drev en flyktingförläggning…

 1. Maja Fingalsson skriver:

  Grymt Siri! Jag är på!
  En vacker vision av vårt Sverige,
  Hls Maja

 2. Li Wester skriver:

  Såklart såhär vi gör det! Älskar bilden du målar. När börjar vi?
  /Li

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s